4.5.2014 Lämmitysöljyn vertailuhinta yhä 4,6 c/kWh

Lämmitysöljyn vertailuhinta HOK-5% nousi tasolle 1,009 €/l (ennen 1,004). Tämä ei nostanut vertailulukuja vaan se vastaa yhä pyöristettynä sähkön pörssihintaa 4,6 c/kWh ja kuluttajahintaa 11,2 c/kWh edullisella alueella.
Raakaöljyn hinta on itse asiassa 24.4.2014 jälkeen laskenut euroissa 1,8%. Sekä euron arvo verrattuna dollariin on noussut että raakaöjyn brent-hinta dollareissa on laskenut.

Hinnannousu nostaa hintaa niin, että lämmitysöljyn ja raakaöljyn hinnan suhde on taas noin keskiarvossa 2,16 (keskiarvo 2,17). Periaatteessa hinta on nyt siis tasapainossa eikä nousuja ja laskuja ole odotettavissa. On kuitenkin melko todennäköistä, että lämmitysöljyn hinta kesällä on edullisemmalla puolella pienentyneen kysynnän takia. Viime vuoden heinä- ja syyskuussa oli erittäin edulliset piikit.

Yhdysvaltain WTI-indeksi on ollut selvästi halvempi kuin Euroopan brent-indeksi viimeiset neljä vuotta. Siihen ei kuitenkaan ole ollut paljon muuta syytä kuin se, ettei ole ollut kapasiteettia siirtää Yhdysvaltoin rannikolle myyntiä varten. Nyt uuden öljyputken valmistuttua hintaero on pienentynyt. Tämän pitäsi tarkoittaa brent-öljyn hinnan laskua ja tasaantumista.[1] WTI voi itse asiassa nousta brent-öljyä kalliimmaksi neljän vuoden tauon jälkeen.

Näillä näkymin öljyn käyttäminen lämmitykseen ei tule olemaan järkevää ennen ensi talvea.

[1] http://www.marketoracle.co.uk/Article45409.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *