Maaliskuun 2014 tilastoja

Sähkön hinta maaliskuussa 2014 oli 3,121 c/kWh. Halvempaa maaliskuussa on ollut viimeksi vuonna 2007.

Koko alkuvuosi on ollut erittäin edullista, jopa edullisempaa kuin keskiarvo 2000-2013 (3,5 c/kWh). 2010-2013 keskiarvo oli peräti 4,9 c/kWh. Vuonna 2011 sähkö oli maaliskuussa lähes kaksi kertaa kalliimpaa kuin nyt (6,1 c/kWh).

Öljyn hinta oli maaliskuun lopussa niin edullista, että sähkö on ollut suhteessa nykyistä öljyn hintaa kalliimpaa aika monena kuukautena viime vuosina: syys-lokakuu 2013, maaliskuu 2013 ja helmikuu ja joulukuu 2012. Viimeiset kaksi vuotta öljyn hinta on ollut yleensä niin korkealla, että vain helmikuussa 2012 suora sähkölämmitys on ollut öljylämmitystä kalliimpi vaihtoehto.

Jos tammi-maaliskuun keskihintaa verrataan edeltävien vuosien koko vuoden keskihintaan, hinta on edullisemmasta päästä. Yleensä tammi-maaliskuu on koko vuoden hintaa kalliimpi, joten voimme olettaa hinnan putoavan vielä suhteessa edellisiin vuosiin.

Maaliskuun hinta oli 0,3 c/kWh edullisempi kuin helmikuun hinta 3,4 c/kWh (-9%). Tämä oli hyvin lähellä vuosien 2000-2013 keskiarvoa, jolloin pudotusta helmikuusta maaliskuuhun on ollut keskimäärin 8%.

Vattenfallilta hinnannosto pörssisähkön myynnissä

Talouselämän toimittaja loukkaantui kovasti sähköyhtiöiden hinnoittelusta. [1]

Ilmeisesti kysymys on siitä, että Vattenfall pörssisopimus on nimetty uudelleen ”Tuntisähköksi” ja perusmaksu on noussut yli eurolla kuussa tasolle 3,50 euroa kuukaudessa. Marginaali on sama 0,29 c/kWh.

Itse vaihdoin Vattenfallilta pois jo edellisessä hinnankorotuksessa, jossa Helen muuttui selvästi edullisemmaksi vaihtoehdoksi.

Helenin perusmaksu on ollut korkeampi 3,30 euroa kuukaudessa – mutta jonka yli Vattenfall nyt siis nousee. Marginaali on 0,17 c/kWh, mikä on tullut edullisemmaksi suuremmilla käyttömäärillä. Nyt siis Vattenfall on kalliimpi kaikilla käyttömäärillä. Vielä reilu vuosi sitten Kotispotin marginaali oli nolla.

Valitettavasti kolme ja puoli euroa kuukaudessa ei kuulosta kohtuuttomalta hinnalta siitä, että sähkön myyjä joutuu hankkimaan kuukauden tunnittaisen kulutuksen paikalliselta sähkön siirtäjältä ja prosessoimaan siitä laskun. Systeemi voi hyvinkin osoittautua kohtuuttoman raskaaksi kerrostaloasujalle, jonka vuosikulutus ei nouse tuhansiin ja kymmeniintuhansiin kilowattitunteihin.

Suomessa sähkön myyjän saa kuitenkin valita vapaasti.

Tulen päivittämään sähkönmyyjävertailun lähiaikoina.

[1] Sähköyhtiöillä hävyttömän korkeat siivut pörssisähkösopimuksissa http://summa.talentum.fi/article/energia/uusimmat/44948
[2] http://www.sahkolamppu.com/p/porssisahkosopimukset.html
[3] Kotispot-hinnasto http://www.helen.fi/Documents/Hinnasto%20-%20kotitalouss%C3%A4hk%C3%B6/KotiSpot%201.1.2013%20alkaen.pdf
[4] Vattenfall tuntisähkö http://www.vattenfall.fi/fi/tuntisahko.htm