3.2.2014 Lämmitysöljyn hinta kääntyy lievään nousuun

Lämmitysöljyn hinta on ollut lähellä parin vuoden pohjiaan, mutta nyt hinta on kääntynyt varovaiseen nousuun. Hinta palaa parin viikon takaiselle tasolleen. Nousu on kuitenkin kaikuja jo noista parin viikon takaisista nousuista, sen jälkeen olennaista muutosta ei ole tapahtunut. Nousu on siis vain 0,4% luokkaa.

Öljyn hinnassa sinänsä on tapahtunut suuremmankin näköisiä muutoksia. Brent-öljyn hinta on nimittäin laskenut viikossa tasolta 107,88 dollaria tynnyriltä tasolle 106,40 dollaria tynnyriltä. Se, miksi hinta on nousussa on puhtaasti sen syytä, että euron kurssi dollariin nähden on laskenut vielä enemmän, tasolta 1,367 tasolle 1,353. Noiden yhteisvaikutus on se, että Brent-öljyn eurohinta on viikossa laskenut 0,4% (ja 16.1. jälkeen laskenut 0,7%).

Tämä siis tarkoittaa sitä, että lämmitysöljyn myyjien kate on noussut 0,8%. Suhdeluku litra lämmitysöljyä euroissa / litra raakaöljyä euroissa on noussut tasolta 2,15 tasolle 2,17 eli viimeisen vuoden keskiarvoonsa. Tämän perusteella lämmitysöljyn hinta on nyt täsmälleen sen hintaista kuin raakaöljystä voisi päätellä ilman paineita muuttua mihinkään suuntaan.

Törmäsin jokin aikaa sitten mielenkiintoiseen tietoon, mitä en ollut aikaisemmin tiennyt: on laitonta vielä USA:sta raakaöljyä. Tällainen säännös tehtiin öljykriisin aikaan neljäkymmentä vuotta sitten, mutta se on jäänyt voimaan, kun ei ole ollut mitään erityistä syytä poistaa kieltoa. Nyt USA:ssa on särötyksellä tehtyä raakaöljyä enemmän kuin omiin tarpeisiin, joten viennin sallimisesta on alettu keskustelut. Se, mitä olen sanonut USA:n viennin mahdollistavan sataman valmistumisesta Teksasiin on siis ennenaikaista.

Ehkä viimeisen kolmen viikon hieman tavallista alemman hinnan takana on uuden kilpailijan Agrimarketin hieman muita alemmat hinnat. Agrimarketista saa tälläkin hetkellä 2000 litraa lämmitysöljyä juuri alle eurolla litra. HOK/Elannon vertailuhinta on yhä 1,019 euroa litra, vaikka hinnasta on jo poistettu 5% bonus.

Lämmitysöljyn ja pörssisähkön välinen vertailuhinta säilyy yhä tasolla 4,7 c/kWh.