Sähkön hinta loppuvuoden poikkeuksellisen korkealla

Sähkön hinta on nousussa.

Talouselämä-lehti otsikoi ”Tämäkin vielä: Sähkön hinta lähtenyt Suomessa ”poikkeuksellisen jyrkkään” nousuun”.

”Korkeaa hintaa selittävät kylmä sää ja erityisen huono vesitilanne Pohjoismaissa vähäsateisen syksyn jäljiltä.”

Talouselämä on oikeilla jäljillä. Kuten sähkönhintakaavioista näemme, ongelma ei kuitenkaan ole Skandinaviassa vaan Keski-Euroopassa. Hinta on noussut Saksassa ja Ruotsi on vain seurannut perässä.

Bloomberg kertookin oikean juurisyyn korkeaan hintaan. Ranskassa Olkiluoto 3:a vastaavaa reaktoria Flamanville-3:a rakennettaessa huomattiin ydinvoimaloissa rakennusvirhe. Tämä virhe tarkistetaan nyt kahdeksastatoista vanhasta ydinreaktorista. Näistä loppuvuoden on alhaalla viisi reaktoria ja muitakin tarpeen mukaan. Hiilen käyttö sähköntuotannossa hipoo ennätyksiä.

Sähkön hinta Keski-Euroopassa
Lähde: Bloomberg

Tilanne saattaa helpottaa vuoden vaihteessa. Tai sitten ei, ranskalaiset eivät ole kovin tunnettuja täsmällisyydestään aikataulujen kanssa.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-07/how-edf-s-sinking-nuclear-output-sent-power-prices-to-records

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-07/french-nuclear-woes-spur-bull-market-for-european-power-prices

http://www.talouselama.fi/uutiset/tamakin-viela-sahkon-hinta-lahtenyt-suomessa-poikkeuksellisen-jyrkkaan-nousuun-6597938

Yksi ajatus artikkelista “Sähkön hinta loppuvuoden poikkeuksellisen korkealla”

  1. Melko huvittava ja tarkoitushakuinen kommentti Talouselämältä: ”Myös raaka-ainemarkkinoilla on nähty voimakasta nousua, joka heijastuu väistämättä myös sähkön hintaan. Erityisesti kivihiili ja öljy ovat kallistuneet.” Totuushan on, että kuukauden sisällä öljyn hinta on pudonnut 51 dollarista 44 dollariin ja Trumpin voiton myötä odotettavissa on lisäromahdus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *