Vesivoiman määrä viimevuotisella tasolla

Yhtenä sähkön korkean hinnan syynä on käytetty sitä, että vesivoiman määrä on matalalla.

Verrattuna viime vuoteen, vesivoiman määrä Norjassa ja Ruotsissa on jo reilusti yli viimevuotisen tason.

Suomessa sen sijaan ollaan matalammalla kuin viime vuonna. Suomi on kuitenkin niin pieni, että tuotu vesivoima on merkittävämpää kuin oma. Ruotsissa vesivoimaa on lähes kymmenkertaisesti Suomeen verrattuna, Norjassa kaksikymmenkertaisesti.

Vesivarastot viikko 38/2021 viikko 38/2022 Ero
Suomi 3584 GWh 3397 GWh -5%
Ruotsi 23318 GWh 26243 GWh +13%
Norja 54837 GWh 59298 GWh +8%

Viime vuonna vesivoiman määrä oli Norjassa poikkeuksellisen alhainen. Se ei kuitenkaan nostanut sähkön hintaa lähellekään näin korkealle. Tänä vuonna sähkön hinta on jopa kymmenkertainen eikä syynä ole vesivoiman vähäisyys.

https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Power-system-data/hydro-reservoir1/ALL/Hourly

Öljyn hinta on palannut Venäjän hyökkäystä edeltävään aikaan

Öljyn hinta on tällä hetkellä 84,1 dollaria tynnyriltä.

Hinta oli samalla tasolla viimeksi tammikuun alussa, jolloin Venäjän hyökkäykseen uskoi vielä hyvin harva.

Miksi sitten bensiinin hinta on vieläkin ennätyskorkealla? En tiedä.

10 vuoden trendi öljyn hinnassa

Kun katsotaan öljyn hintaa yli kymmenen vuoden tähtäimellä, tämänvuotinen korkea hinta ei erotu mitenkään erityisen korkeana eikä pitkäaikaisena. 2010 – 2015 öljyn hinta oli koko ajan viimekesäisellä tasolla. Vuonna 2008 käytiin vielä paljon korkeammallakin.

 

Brent viikottain

(Kaavio on Brent-öljyn eli Pohjanmeren öljyn hintoja. Venäläinen Ural ja amerikkalainen WTI eroavat hieman hinnoissa, mutta Brent on lähinnä Suomen hintoja.)

Yksi ero kuitenkin on. Nämä hinnat ovat dollareissa. Euro on romahtanut aika paljon kymmenessä vuodessa. Mitenkään olennaisesti se ei kuitenkaan edellistä kuvaa muuta.

Kahden vuoden trendi

Jos vielä katsotaan kahden vuoden kehitystä, nähdään, että olemme olleet nousevalla linjalla jo huhtikuusta 2020 eikä tämä vuosi ole kuin lievä poikkeus tuohon nousevaan trendiin.

 

Brent päivittäin

Itse asiassa olemme nyt laskeutumassa tuon trendin alapuolelle, joten voi hyvin olla, että öljyn hinta nyt taas laskee takaisin 20 dollarin tasolle parissa vuodessa.

(Kuvat: MT4 + Oanda)

Mikä arvonlisävero?

Hallitus on päättänyt, että sähkön arvonlisävero lasketaan kymmeneen prosenttiin.

Mikä arvonlisävero? Todennäköisesti tämä tarkoittaa vain sähkön arvonlisäveroa. Mutta tämä on vain murto-osa kaikesta sähkölaskussa maksetusta arvonlisäverosta.

Kuluttajan sähkölaskun arvonlisäverot koostuvat seuraavista komponenteista, joista useimpien arvonlisävero tullee säilymään 24 prosentissa:

  • sähkön arvonlisävero (*)
  • sähkönmyyjän provision arvonlisävero (*) (pörssisähkösopimuksissa; vakiohintasopimuksissa tämä on osa sähkön hintaa)
  • sähkönmyyjän kuukausimaksun arvonlisävero
  • sähkön jakelijan kilowattihinnan arvonlisävero (*)
  • sähkön jakelijan kuukausihinnan arvonlisävero
  • sähköveron arvonlisävero (*)
  • huoltovarmuusmaksun arvonlisävero (*)

Tähdellä merkityt ovat c/kWh eli niiden arvonlisäveron alentamisella olisi vaikutusta sähkön hinnan noustessa. Tämäkin vaikutus olisi kuitenkin vain senttiä kilowattitunnilta eli järjettömien hintojen leikkaamiseen arvonlisäveron muutoksella ei ole olennaista vaikutusta.

Saisivat samalla poistaa EU-säännösten vastaisen sähköveron arvonlisäveron.

Uutisissa väitetään, että hallitus aikoo hakea EU:lta erikoislupaa pudottaa sähkön arvonlisävero viiteen prosenttiin. Tämä on melkoinen vaaliväite, koska monen monta kertaa on vedottu siihen, että EU:n säännös korkeintaan kahdesta alennetusta verokannasta on ehdoton. Koko kansainvälinen arvonlisäverojen tilitysjärjestelmä perustuu korkeintaan kolmeen arvonlisäveroprosenttiin. Uutta arvonlisäveroprosenttia tuskin tosissaan selvitetään.

Toivottavasti sähkönmyyjän provisio muistetaan mainita laeissa erikseen osana sähkön hintaa. Muuten voi käydä niin, että pörssisähkön ostajat joutuvat maksamaan provisiosta 24% arvonlisäveroa, mutta kiinteähintaisen sähkön ostajat saavat tuosta hintaan kätketystä provisiosta alv-alennuksen.