Lämmitysöljyn hinta

30.10.2016

Lämmitysöljyn hinta on 82 senttiä litralta
(1000 litran tilaus)

Lämmitysöljyn hinta 2014 - 2016Lämmitysöljyn hinta vastaa sähkön pörssihintaa 1,6 c/kWh, kuluttajahintaa 9,0 c/kWh

Lämmitysöljyn hinta on noussut maaliskuusta tasan 10,0 c/litra, Keskihinta oli maaliskuussa 72,3 c/litra.

Lämmitysöljyn hinta eri toimittajilla

1000 l, c/l sija 1000 l 2000 l, c/l sija 2000 l
HOK/ABC (-5%) 82,1 3. 82,1 5.
ST1 81,7 2. 80,0 2.
Agrimarket 81,5 1. 79,6 1.
Lämpöpuisto (Shell) 82,1 3. 80,3 3.
Neste 83,0 5. 80,5 4.
Teboil 83,5 6. 82,5 6.
keskiarvo 82,3 80,8

Toimittajien järjestys ei ole vuonna 2016 paljon muuttunut. Kallein oli tälläkin kertaa Teboil, halvin Agrimarket (joka myy samaa Teboilin öljyä). Teboilin ja siis myös Agrimarketin hinnassa on sellainen ansa, että 1500 litraa myydään samalla 1000 litran hinnalla. 1500 litran ostossa Agrimarket on vasta neljänneksi halvin vaikka 1000 litran ja 2000 litran erissä se onkin halvin. Testin luotettava kakkonen on ST1, joka on toiseksi halvin 1000 litran ja 2000 litran erissä ja halvin 1500 litran ostoksessa.

Linkit myyjien hintalaskureihin sivun lopussa. Sivun lopussa selitetään myös, kuinka vertailuhinta ja vertailu sähkön hintaan muodostuvat.

Katso myös: Bensiinin hinnasta yli kaksi kolmasosaa veroa (15.12.2014).Vanhemmat analyysit löytyvät tunnisteella ”öljyn hinta”. Suoran sähkölämmityksen vertailu öljylämmityksen hintaan on päivittäisissä etusivulla olevissa pörssisähkön hinta-analyyseissä ja kaaviot tilanteesta ovat sekä sähköennuste-sivulla että ”Sähkö vai öljy?”-sivulla. Kannattaa myös vilkaista uusimmat uutiset Uutisseuranta-sivulla.

Lämmitysöljyn vertailuhinta

Lämmitysöljyn vertailuhintana käytetään ainoaa suoraan verkkosivuilta löytyvää lämmitysöljyn hintaa, HOK-Elannon ja ABC:n yhteistyönä myymää lämmitysöljyä. Hintaa on helppo seurata päivittäin, kun se on avoimella webbisivulla. Tämä on myös ainoa hinta, jolla on toimitusmäärästä riippumatta sama litrahinta. Koska käytännössä kaikki tuon öljyn tilaajat ovat myös S-kortin omistajia, he saavat lämmitysöljyn ostamisesta bonusta. Vertailuhinta on HOK-Elanto-ABC:n ilmoittama hinta, josta on vähennetty viiden prosentin täysi bonus.

Viiden prosentin bonus edellyttää pääkaupunkiseudulla 1500 euron kuukausiostoksia (esim. Oulussa ja Turussa riittää 900 euroa) eli pääkaupunkiseudulla hinnan ollessa 80 c/l on tankattava 2150 litraa tai ostettava lisäksi jotain, niin että 1500 euroa tulee täyteen. HOK-bonus myös kasvattaa samana kuukautena tehtyjen muiden ostosten bonusta, mikä saattaa parantaa vertailuhintaa kohdallasi. Öljyä voi ostaa tuhannen litran erissä (HOK:lla ei ole alennusta isommista kertaeristä), jolloin muiden tavaroiden bonusedun voi saada useana kuukautena vuodessa.

Yleensä vertailuhinta on ollut lähellä kaikkien toimittajien keskiarvoa, mutta tilapäisesti eroa on ollut jopa 10% muihin. HOK/Elanto päivittää hintaansa paljon verkkaisemmin kuin muut toimittajat.

Hintavertailuissa on käytetään halvinta öljylaatua (kesälaatu ilman lisäaineita), hinta on katsottu yhdelle maksuerälle, ja toimitusosoite on pääkaupunkiseudulla.

Hinnat on kerätty käsin HOK/ABC:n sivulta yleensä sellaisena päivänä, jolloin hinta muuttuu. Samoilta päiviltä on otettu talteen myös Brent-raakaöljyn hinta ja euron ja dollarin välinen kurssi (edellisen päivän päätöshinta).

Vertailu sähkön hinnan ja öljyn hinnan välillä

Öljyn vastaavuus sähkön kuluttajahintaan 2013 - 2016Öljyn hinnasta voidaan arvioida, kuinka paljon siitä tulee lämpöä, ja sitä voidaan vertailla lämpöpattereilla (tai kodinkoneilla) tapahtuvaan suoraan sähkölämmitykseen.

Libyan sodan ja vuoden 2014 loppusyksyn välisenä aikana sähkö oli niin paljon öljylämmitystä edullisempaa, että yleensä suora sähkölämmitys oli öljylämmitystä edullisempaa. Tämä tarkoitti sitä, että kaikki kodinkoneet, televisiot, tietokoneet ja jopa jääkaapit ovat olleet sähkölämmittimiä, jotka lämmittävät talon halvemmalla kuin öljy. Tilanne muuttui öljyn hinnan pudotessa 2015-2016, mutta 2016 loppupuolella öljy kallistui niin, että sähkö on taas satunnaisesti halvempaa kuin öljy.

Öljyn oletetut lämmityskilowatit litrasta öljyä lasketaan seuraavasti:

  • Öljyn lämpöarvo on 10,0 kWh/l ja se voi vaihdella muutaman prosentin.
  • Kattilan hyötysuhde vaihtelee, ja mukaan on otettava lämmityskierron muutkin lämpöhäviöt. Vertailuissa on oletettu öljylämmityksen hyötysuhteeksi 90%.

Sähkön hinnaksi on oletettu pörssisähkö, halpa sähkönsiirtoyhtiö ja halpa sähkön toimittaja. Yö/päiväsähköä ole otettu huomioon. Tuntihintaa maksava sähkölämmitäjä maksaa yleensä vähemmän sähköstä kuin päivän keskiarvo, koska kylminä öinä sähkö on myös pörssissä edullisempaa.

Lämmitysöljyä vai polttoöljyä?

Aikaisemmin Suomessa myytiin erikseen moottoreihin sopivaa polttoöljyä ja vain lämmityseen käyvää lämmitysöljyä. Suomesta ei kuitenkaan enää saa lämmitysöljyä, joka ei sopisi myös moottoreihin. Myös Diesel ja lämmitysöljy ovat samaa ainetta, mutta polttoöljyssä on väriaine, jota diesel-autosta ei saa löytyä.

Milloin öljy on kallista

Voimme arvioida sen, kuinka paljon öljyn välittäjä vetää välistä myydessään Suomessa lämmitysöljyä laskemalla kuinka paljon raakaöljyä välittäjä on voinut ostaa Suomessa myymänsä lämmitysöljyn verovapaalla hinnalla. Joudumme myös muuntamaan eurohinnan dollareiksi päivän kurssiin koska raakaöljyn hinta noteerataan dollareissa.

Muutaman vuoden keskiarvo on ollut 1,35 litraa raakaöljyä litralla lämmitysöljyä. Hinnan pudotessa Suomen hinta pysyi tasolla, jolla sai lähes kaksi litraa raakaöljyä litralla lämmitysöljyä. Nyt lämmitysöljylitran päälle saa 0,65 litraa ylimääräistä raakaöljyä.

Vaikea kuvitella, että lämmitysöljyn toimittajilla menisi huonosti.

Paljonko raakaöljyä on saanut lämmitysöljylitran hinnalla 2014 - 2016

Linkit toimittajien hintalaskureihin:
https://www.s-kanava.fi/web/hok-elanto/ostoksille/abc
https://www.neste.fi/temperatilaus_yksityis.aspx?path=2589;2655;2710;2791;2800;3695
https://www.st1.fi/tuotteet/lammitysoljy/tilaa
https://tilaus.teboil.fi/
http://www.lampopuisto.fi/fi/etusivu
http://www.agrimarket.fi/Maatalous_ja_Elaimet/polttoaineet/lammitysoljy-ja-diesel/lammitysoljy-teboil-kesalaatu/