2016-12-06 (ti) Ennätyskallis itsenäisyyspäivä


c/kWh sis. ALV siirtoineen
keskipörssihinta 5,260 6,52 13,52
päivähinta (7-22) 6,296
yöhinta (22-7) 3,554

5 vastausta artikkeliin “2016-12-06 (ti) Ennätyskallis itsenäisyyspäivä”

 1. Jälleen yksi osoitus ettei sähkömarkkinat toimi Suomessa. Itsenäisyyspäivänä sähkön hinta tulisi Suomessa olla viikonlopun tasoa, mutta tekeekin hintaennätyksiä! Tässä on selvä hintaennätys joulukuulle ja huipputunnit ovat ihan vuoden korkeimpien hintojen tasossa (luultavasti myös keskihinta on vuoden korkeimpien joukossa).
  Hinnoittelussa korostuu periaate ettei sähkön hinta Suomessa saa laskea tunniksikaan alle Ruotsin kalleimman alueen hintojen. Tämä siis täysin riippumatta faktoista, kuten sähkön kulutuksesta, tuotannosta tms.
  Milloin koittaa se vuosi jolloin kilpailuvirasto puuttuu tähän?

  1. Kerätään kerran päivässä tarjoukset sähkön myyjiltä ja ostajilta pohjoismaiseen pörssiin jokaiselle seuraavan päivän tunnille. Sitten lasketaan matalin hinta, jolla koko kysyntä saadaan tyydytettyä ja kaikki saavat sähkön tuolla hinnalla. Jos tämän jälkeen maiden välinen siirtokapasiteetti ei riitäkään, tuo maa lasketaan uudestaan erikseen.

   Energiamarkkinaviraston tulostavoitteissa oli vielä pari vuotta sitten vaatimus, että Suomi on mahdollisimman paljon samassa ”Pohjoismaisessa systeemihinnassa”, mutta tuo vaatimus katosi. Eikä Suomi ole sen jälkeen paljon ollutkaan samassa hinnassa. Suomen hinta ei ole viimeisen viiden vuoden aikana ollut edes yhtä tuntia Pohjois-Ruotsin hintaa alempi.

   On myös lyhytaikaisemman sähkön markkinat, mutta vaihtuvat kuluttajahinnat on aina sidottu edellisenä päivänä päätettävään tuntihintaan.

 2. Kiitos etu! Mutta mikä on tuollainen tavoite tai toive, jos hinta todella määrätyy markkinoilla, vai ovatko siirtoyhteyksien kapeikot syynä Suomen korkeampiin hintoihin?

  1. Hinta todella määräytyy markkinoilla, joilla on käytännössä vain kaksi toimijaa! Siinä on se ongelma, eli EI ole todellista kilpailua. Järjestelmä _mahdollistaa_ kilpailun, kuten ”etu” edellä kertoi, mutta Suomessa kukaan ei pakota markkinoita hallitsevia kilpailemaan. Muissa maissa tilanne on toinen, kun on useita toimijoita.
   Esimerkkinä itsenäisyyspäivä, jolloin kulutus laskee: Jos olisi vaara että jokin toimija ei pääse toimittamaan omien laitoksiensa sähköä ollenkaan (tai täydellä kapasiteetilla), niin tällä toimijalla olisi luontainen insentiivi laskea hintaansa. No entäs kun Suomessa on vain kaksi toimijaa, niin mikä motiivi olisi laskea hintaa? Jos hintaa laskisi, niin silloin koko kapasiteetista (joka on puolet koko Suomen myydystä kapasiteetista) joutuisi tinkimään katteesta, eihän se käy!

   Suomessa kannattaa kartellimaisesti pitää hinta alimmillaan Ruotsin hinnassa, jolloin vähäisen kysynnän tilanteessa ei tarvitse tuoda sitä samanhintaista sähköä, vaan nauttia täydestä katteesta itse. Jos taas kysyntää on yli oman kapasiteetin, niin sitten tuodaan sitä Ruotsistakin mutta niin ettei ruotsalaiset saa missään nimessä enempää katetta kuin itse saa.

   Kilpailun vähäisyyttä lisää lisäksi ostopuolen toimijoiden vähäisyys ja kytkyt toimittajiin. Kannattaa muistaa että vain osa sähköstä ostetaan ja myydään pörssin kautta, suurin osa muin tukkusopimuksin/kytkysopimuksin. Silti kuluttajahinnoissa vedotaan tuon toimimattoman pörssin ”kilpailtuun” hintaan!!

   Näistä syistä Suomessa tarvitaan kilpailuvirastoa tutkimaan hintojen muodostumista ja kytkyjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *