2016-11-26 Syksyn sähkön hinnannousu on taittunut

Sähkön markkinahinta on ollut nousussa koko syksyn. Lauantain pörssihinta on halvin hinta kuukauteen, mutta sen lisäksi se tuntuu selvästi päättävän loka-marraskuun nousutrendin.

Sähkön markkinahinta syksyllä 2016

Perustavia syitä kalliille hinnalle on öljyn hinnanousu (maltillinen), Ranskan ydinvoimaloiden korjaustauot ja Ruotsin matala vesivoimavarastotilanne. Mikään näistä ei ole hellittänyt, mutta niitä voi olla vaikeampi käyttää näin pitkään tekosyynä hintojen korotukselle.

2016-11-19 Vesivoimatilanne huono

Nordpoolin tietojen mukaan vesivoimaa on tänä vuonna merkittävästi vähemmän kuin viime vuonna.

GWh Norja Ruotsi Suomi
2015 viikko 45 72148 28638 3926
2016 viikko 45 60755 19816 3015
-16% -31% -23%

Vuosi 2015 oli tosin poikkeuksellisen runsasvetinen. Edellinen vuosi 2014 oli suunnilleen tämän ja viime vuoden puolivälistä.

Ruotsin vesitilanne riittää pitämään Suomen sähkön hinnan korkealla. Ruotsalaiset eivät päästä sähkön hintaa laskemaan paljon alle neljän sentin kilowattitunnilta, kun silloin heidän kannattaa säästää vesivoimaa kalliimpaan aikaan.

Sähkön hinta loppuvuoden poikkeuksellisen korkealla

Sähkön hinta on nousussa.

Talouselämä-lehti otsikoi ”Tämäkin vielä: Sähkön hinta lähtenyt Suomessa ”poikkeuksellisen jyrkkään” nousuun”.

”Korkeaa hintaa selittävät kylmä sää ja erityisen huono vesitilanne Pohjoismaissa vähäsateisen syksyn jäljiltä.”

Talouselämä on oikeilla jäljillä. Kuten sähkönhintakaavioista näemme, ongelma ei kuitenkaan ole Skandinaviassa vaan Keski-Euroopassa. Hinta on noussut Saksassa ja Ruotsi on vain seurannut perässä.

Bloomberg kertookin oikean juurisyyn korkeaan hintaan. Ranskassa Olkiluoto 3:a vastaavaa reaktoria Flamanville-3:a rakennettaessa huomattiin ydinvoimaloissa rakennusvirhe. Tämä virhe tarkistetaan nyt kahdeksastatoista vanhasta ydinreaktorista. Näistä loppuvuoden on alhaalla viisi reaktoria ja muitakin tarpeen mukaan. Hiilen käyttö sähköntuotannossa hipoo ennätyksiä.

Sähkön hinta Keski-Euroopassa
Lähde: Bloomberg

Tilanne saattaa helpottaa vuoden vaihteessa. Tai sitten ei, ranskalaiset eivät ole kovin tunnettuja täsmällisyydestään aikataulujen kanssa.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-07/how-edf-s-sinking-nuclear-output-sent-power-prices-to-records

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-07/french-nuclear-woes-spur-bull-market-for-european-power-prices

http://www.talouselama.fi/uutiset/tamakin-viela-sahkon-hinta-lahtenyt-suomessa-poikkeuksellisen-jyrkkaan-nousuun-6597938