Lokakuun 2015 sähkön keskihinta 3,349 c/kWh (kuluttajahinta 10,06 c/kWh), halvinta sitten vuoden 2004

Lokakuun keskihinnaksi tuli 3,349 c/kWh (kuluttajahinta 10,06 c/kWh).

19. päivä lokakuuta arvelin, että lokakuun hinnasta on tulossa suunnilleen sama kuin syyskuussa, 3,2 c/kWh.  Hinta siis hieman ehti tuosta nousta.

Ennusteita kiusasi sentin suuruinen kirjoitusvirhe tilastoissani alkukuun yhtenä päivänä.

Kuluttajahinta pysyi loppukuun aika mukavasti nyrkkisäännöllä arkisin 10 c/kWh ja viikonloppuisin 9 c/kWh. Alkukuussa oli kuitenkin selvästi halpa jakso, jota seurasi hyvin kallis jakso.

Kallein päivä oli 8.10.2015, tukkuhinta 6,6 c/kWh, kuluttajahinta 14,2 c/kWh.

Kuukautta sävytti hurjat hintaerot Ruotsiin. Yhtenä päivänä Suomen hinta oli nelinkertainen Ruotsiin nähden. Kuukaudessa keskimäärin Suomen hinta oli täsmälleen puolitoistakertainen Ruotsiin nähden (+50%). Viikonloppuisin ero oli pieni, joten arkihintaero oli hurja +81%. Tilannetta hieman loppukuussa tasoitti Ruotsin hinnanousu. Hinta oli yli kaksinkertainen Ruotsiin nähden kuutena päivänä!

Ruotsin keskihinta oli 2,2 c/kWh. Se oli siis yli senttiä Suomen hintaa halvempi.

Suomen viikonloppujen hinta oli 39% arkipäivien hintaa alempi. Viikonloppuisin sähkön tukkuhinta oli siis yli kolmanneksen halvempi vaikka kuluttajahinnoissa ero supistuu noin kymmeneen prosenttiin (en ole laskenut tarkkaa arvoa).

Öljylämmitystä olisi tässä kuussa kannattanut käyttää kolmena päivänä (loppukuun öljyn hinnalla, hintaa ei tarkastettu alkukuussa). Nämä kolme pävää olivat aivan kuun alussa. Keskimäärin sähkön tukkuhinta oli 58% korkeammalla kuin sellainen hinta, jolla suora sähkölämmitys olisi kannattanut öljylämmitystä paremmin. Jos nyt hankkii öljynsä, on melkoisen epätodennäköistä, että ainakaan suora sähkölämmitys kilpailee talvella öljyn kanssa. Ja hieman epätodennäköiseltä näyttää, että kaikki lämpöpumputkaan pärjäisivät öljylämmitykselle.

Verrattuna aikaisempiin vuosiin, tämän vuoden lokakuu on todella halpa. Halvempaa on ollut viimeksi vuosina 2004 ja 2002.

Vuonna 2014 lokakuun keskihinta oli 3,7 c/kWh ja 2013 4,6 c/kWh. Vuosien 2000 – 2014 keskihinta lokakuussa oli 3,7 c/kWh.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *