Ei, Suomen Kuvalehti, sähkön kuluttajahinta ei vaihtele vaikka se olisi sidottu pörssihintaan

Näin kuun lopussa on hyvä hetki pohtia Suomen kuvalehden artikkelia ”Väite: Sähköä voisi säästää jo nyt yhden ydinvoimalan verran” [1]

Porri tarkkaili sähkön hintoja viime talvena. Yhden päivän sisällä sähkö maksoi jonkin tunnin aikana seitsemän kertaa enemmän kuin toisella tunnilla

”Nyt mietimme yhdessä muun muassa sähkön jakeluyhtiöiden, sähköä käyttävien yritysten ja yliopistojen kanssa, miten jouston saisi lähemmäs kuluttajaa.”

Hohhoijaa. Kyllähän tuota miettiä voi, mutta ei se tule tapahtumaan nykyisillä veroilla.

Seuraavassa maaliskuun 2015 päivien keskikuluttajahinnat halvan kiinteän siirtomaksun alueella (kalliimmalla alueella prosentuaalinen vaihtelu on vielä pienempi):

Sähkössä on veroista ja siirrosta johtuva kiinteä melkein kuuden sentin osuus. Pörssihinnan vaihtelu on saanut hintoihin noin +-5% vaihtelun, josta suurin osa tulee siitä, että viikonloput ovat halvempia.

Mukana on silloin tällöin jopa 12 c/kWh maksavia tunteja, mutta ei kuluttajan niiden takia kummoisiakaan investointeja kannata tehdä.

Yksi vaihtoehto olisi se, että siirtohinta vaihtelisi kulutuksen mukaan. Pörssihinnan vaihtelu tulee yleensä Suomen rajojen ulkopuolelta: Ruotsin tuulista ja Venäjän vientirajoituksista. Siirtohinnan tuntivaihtelua ei voi sitoa pörssisähkön hintaan, kun pörssihinta kuvaa huonosti paikallisen siirtoverkon kuormitusta. Siirtohinnan vaihtelua varten pitäisi kehittää erillinen mekanismi. Ja onhan yö/päiväsähkö jo nyt sellainen mekanismi. Lopputulos voisi olla, että siirtohinnan ja pörssihinnan hintojen vaihtelu voisi kumota toisensa ja olisimme taas nollapisteessä.

Mutta siirtomaksunkaan vaihtelu ei muuttaisi sitä, että sähkön hinnasta kolmannes menee valtiolle, ja suuri osa tästä kiinteänä sähköverona, joka ei sähkön hinnan mukaan vaihtele. Ainoa tapa muuttaa suurin osa sähkön hinnasta vaihtelevaksi olisi poistaa sähkövero ja korvata se korkeammalla yli 50% arvonlisäverolla. Tuokin voisi EU:sta näyttää pahalta.

Lopuksi vielä kuva, jossa maaliskuun kuluttajahinnat on muutettu arkihinnoiksi eli viikonloppuina oleva pörssisähkön ennustettavissa oleva alennus 25% on otettu pois. Vaihtelua on todella vähän.

[1] http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/vaite-sahkoa-voisi-saastaa-jo-nyt-yhden-ydinvoimalan-verran/?shared=75569-210e9f63-500

Maaliskuun 2015 lopullinen keskihinta 2,942 c/kWh (tyypillinen kuluttajahinta 9,6 c/kWh)

Hinta on täsmälleen kuun alussa tehdyn ennusteen mukainen ”hieman alle kolme senttiä kilowattitunnilta”.
Edelliset kuukaudet, jolloin sähkö oli näin halpaa:
Heinäkuu 2012, 1,4 c/kWh
Kesäkuu 2012, 2,7 c/kWh
Tammi-elokuu 2007, 2,2 – 3,0 c/kWh
Kesäkuu 2005, 2,7 c/kWh
Tammi-helmikuu 2005 ja siitä taaksepäin useimmat kuukaudet

Maaliskuu on ollut näin halpa vain 2007, 2004, 2002, 2001 ja 2000.

Kuukauden ero Pohjois-Ruotsiin:
17%, 0,4 c/kWh
(viikonloppuisin 2%, arkisin 22%,
kuun suurin 37%)

Ruotsin keskihinta 2,52 c/kWh
Ruotsin korkein hinta: 2,75 c/kWh
Ruotsin matalin hinta: 2,13 c/kWh
(Ruotsissa ei kertaakaan ollut niin kallista, kuin Suomen keskihinta!)

Viikonloput olivat 25% arkipäiviä edullisempia

Kuukauden maksimihinta 3,6 c/kWh (5.3.2015) (kuluttajahinta 10,4 c/kWh)
Kuukauden minimihinta 2,1 c/kWh (8.3.2015) (kuluttajahinta 8,5 c/kWh)

Hinta jäi 0,06 c/kWh alle öljylämmitysrajan

Ennusteen suurin virhe: -5,5% (8.3.2015)
5% tarkkuus saavutettiin: 9.3.2015
3% tarkkuus saavutettiin: 11.3.2015
1% tarkkuus saavutettiin: 22.3.2015
0,5% tarkkuus saavutettiin: 27.3.2015

Lopullinen hinta oli jokaisen kuukauden päivän ennusteen 50% ja 90% ennustehaarukan sisäpuolella.

Earth hour -spesiaali 2015

On aina ikävää olla ilonpilaaja.

Mutta sähkölamppujen sammutuksessa lauantai-iltana ei ole mitään järkeä.

Olen jo edellisinä vuosina osoittanut, ettei Suomen sähkön kulutus ole Earth hour -tuntina ollut yhtään tavallista matalampi. Pikemminkin päinvastoin.[4] Ja Suomeen ei ole laitettu katuvaloja, ellei niistä ole tehty liiketaloudellisia (tai pikemminkin kansantaloudellisia) laskelmia, että ne vähentävät onnettomuuksia ja rikoksia niin paljon, että ne kannattavat. Ja koska tuo laskelma kattaa myös valojen pystytyksen ja ylläpidon, mihin verrattuna niiden kuluttama sähkö on pikkusumma.[2]

Koko ajatus valojen sammuttamisen enegiansäästöstä on hölmöläisen peitonjatketta.

Suomessa on lauantaina ulkona muutama plusaste. Lämmitystarve on luokkaa 15 astepäivää. Sellaista nollaenergiataloa ei olekaan, jota ei tarvitsisi lämmittää. Jos talossa ei käytetä valoja tuomassa lämpöenergiaa, se on korvattava muilla lämmitystavoilla. Parhaimmillaankin hiilellä tuotetulla kaukolämmöllä.

Suomessa on ollut jo pari vuotta sellainen tilanne, että suora sähkölämmitys on yksi halvimmista lämmitysmuodoista. Kotitalouksien valaistus on suoraa sähkölämmitystä.

Lauantaina hintatietoinen kuluttaja maksaa sähköstään kello 21 – 22 9,2 c/kWh.(*) Käytetty sähkö menee sataprosenttisesti talon lämmitykseen kului se sitten nimellisesti valaistukseen tai vaikka pakastimeen. Talosta ulos loistava valo on merkityksetön energakulu ellei itse lamppu ole ulkona.

Huippuunsa viritetyn öljykattilan omistaja maksaa lämmityksestään 9,7 c/kWh eli 0,5 c/kWh suoraa sähkölämmittäjää enemmän.

Kaukolämmöstä on tullut sellainen korotusautomaatti, että useimmilla paikkakunnilla kaukolämpö maksaa vielä öljylämmitystäkin enemmän. Energiateollisuus ry:n tilastoilla [1] omakotitalon lämmittäjä maksaa kaukolämmöstään esimerkiksi:

Öljyä kalliimpia:
Kristiinankaupunki 16,3 c/kWh
Siuntio 14,2 c/kWh
Kirkkonummi/Veikkola 13,4 c/kWh
Mäntsälä 12,9 c/kWh
Tuusula/Jokela 12,3 c/kWh
Hanko 11,0 c/kWh
Levi 10,7 c/kWh
Hämeenlinna 10,5 c/kWh
Imatra 10,3 c/kWh
Tampere 10,2 c/kWh
Sipoo 10,2 c/kWh
Hamina 9,8 c/kWh
… ja monet muut, yhteensä 92 paikallista kaukolämpöyhtiötä

Öljyä halvempia, mutta sähköä kalliimpia:
Salo 9,6 c/kWh
Tammisaari 9,6 c/kWh
Inkoo 9,6 c/kWh
Kouvola 9,6 c/kWh
Pori 9,5 c/kWh
Turku 9,4 c/kWh
Kemijärvi 9,3 c/kWh
Tuusula 9,2 c/kWh
Järvenpää 9,2 c/kWh
… ja monet muut, yhteensä 37 paikallista kaukolämpöyhtiötä

Ja lopulta ne paikkakunnat, joissa kaukolämpö on earth hour -tuntina sähköä halvempaa;
Kauniainen 9,1 c/kWh
Kirkkonummi 9,1 c/kWh
Espoo 9,1 c/kWh
Kajaani 9,0 c/kWh
Kerava 9,0 c/kWh
Kotka 8,9 c/kWh
Jyväskylä 8,9 c/kWh
Savonlinna 8,8 c/kWh
Porvoo 8,8 c/kWh
Kemi 8,7 c/kWh
Lahti 8,7 c/kWh
Vantaa 8,6 c/kWh
Rovaniemi 8,6 c/kWh
Kuopio 8,5 c/kWh
Nurmijärvi 8,4 c/kWh
Joensuu 8,2 c/kWh
Helsinki 7,8 c/kWh
Rauma 7,8 c/kWh
Tornio 7,2 c/kWh
… ja yhteensä 81 paikallista kaukolämpöyhtiötä

Kaukolämpöyhtiöiden hinnan keskiarvo on 9,6 c/kWh ja suuruudella painotettu hinta on 8,4 c/kWh.

Määrällisesti useimmilla kaukolämpöyhtiöillä kaukolämpö on earth hour sähköä kalliimpaa, mutta asiakasmäärältään useimmat kaukolämmön käyttäjät saavat kaukolämpönsä sitä halvemmalla.

Maakaasun hinnan arviointi on hankalaa vuosikulujen takia, mutta hinta on talvikaudella arviolta 9,5 c/kWh. Myöskään maakaasulla lämmittäjän ei kannata sammuttaa sähkövaloja earth hourin aikana.

Sähkön ja muiden energiamuotojen hintojen vertailu ei ole teoreettista vaan aivan oikea rahaa. Kodeilla ei ole vaihtoehtoa olla lämmittämättä. Koska energian hinnasta suuri osa on veroja (sähköstä kolmannes), hinta on yhteiskunnan vahva indikaatio siitä, mikä energiamuoto on yhteiskunnan kannalta paras, ja sillä tavalla ympäristöystävällinen, mihin yhteiskunnalla on varaa. Ja nyt se on suurimmissa kaupungeissa kivihiilellä tehty kaukolämpö ja kaikkialla muualla sähkö.

En aio sammuttaa valoja. Earth hour on Suomen ulkopuolelta tullut ajatus, joka on Suomen oloissa täysin väärä signaali ja soveltumaton energiansäästötapa.

(*) Sähkön tukkuhinta 2,679 c/kWh.
[1] http://energia.fi/tilastot/kaukolammon-hinnat-tyyppitaloissa-eri-paikkakunnilla
[2] http://www.sahkolamppu.com/2014/03/earth-hour-spesiaali-katuvalot-ovat.html
[3] http://www.sahkolamppu.com/2012/03/earth-hour-spesiaali.html
[4] http://www.sahkolamppu.com/2012/03/earth-hour-arvauskilpailu.html
[5] http://www.fortum.com/countries/fi/SiteCollectionDocuments/Kaukolampo/Hinnastot%20ja%20sopimusehdot/Maakaasuhinnasto_%2001012015.pdf

28.3.2015 Raakaöljyn hinta palasi perjantain lopuksi ennalleen

Saudi-Arabian hyökkäys Jemeniin nosti hetkellisesti jyrkästi raakaöljyn hintaa. Perjantain lopuksi hinta kuitenkin putosi takaisin alkuviikon tasolle.

Alkuviikolla brent-raakaöljy maksoi 55 – 56 dollaria tynnyriltä. Hetkellisesti jopa 56,5 dollaria tynnyriltä. Torstain ja perjantain hinta oli 58  – 59 dollaria tynnyriltä. Perjantain viimeinen hinta oli taas 56,05 dollaria tynnyriltä.

Suomalaiset lehdet todennäköisesti kohta raportoivat öljyn hinnan nousseen. Mutta se oli siis tilanne torstaina ja se on jo mennyt ohi.

26.3.2015 Lämmitysöljyn vertailuhinta 87 c/l, suoran sähkölämmityksen vertailuhinta 9,6 c/kWh

Lämmitysöljyn pikavertailussa käytetty HOK-Elanto-5% -hinta muuttui tänään ensimmäistä kertaa kahteen viikkoon. Tämä vastaa hyvin raakaöljyn hintatilannetta: raakaöljy on halventunut, mutta suomalaiset toimittajat eivät ole halunneet tätä realisoida hintoihinsa.

Keskiviikkoiltana Saudi-Arabia hyökkäsi Jemeniin, mikä nosti reilusti raakaöljyn hintaa.

Siksi on ensinäkemältä epäloogista, että HOK-Elannon vertailuhinta laskee juuri tänään 2,6%.

Tässä kuitenkin on lopultakin näkyvissä pitkään jatkunut hinnanlasku. Öljyn hinta dollareissa ei ole viimeisen kahden viikon aikana laskenut kuin hiukan, mutta euron arvo dollareissa on noussut tasolta 1,05 tasolle 1,10. Brent-raakaöljyn hinta on euroissa laskenut 5,6% viimeisen kahden viikon aikana ilman, että se on vielä näkynyt Suomen hinnoissa.

HOK-Elannon hinta laskee tasolta 93,4 tasolle 91,0 c/l. Vertailuhinnasta otetaan pois viiden prosentin bonus, joten uusi vertailuhinta on 86,5 c/l.

90% hyötysuhteella HOK-Elannon lämmitysöljystä saa polttamalla lämpöä 9,6 c/kWh, mikä on siis vastaava suoran sähkölämmityksen kuluttajahinta, jolla suora sähkölämmitys on samanhintainen öljylämmityksen kanssa.

Pörssisähkön hintana 9,6 c/kWh on tyypilliselle kuluttajalle 3,0 c/kWh. Tämä on siis uusi vertailuhinta, ja siinä on laskua edellisestä 0,2 c/kWh. Johtuen kuluttajahinnan valtavasta tasakomponentista, prosentuaalinen muutos pörssisähkön vertailuhinnassa on noin kolminkertainen lämmitysöljyn hinnan prosentuaaliseen muutokseen verrattuna.

Lämmitysöljyn katteet Suomessa ovat yhä korkeat. Suomen lämmitysöljyn verottomalla hinnalla saa raakaöljyä yhä melkein 1,6 litraa, kun pitkäaikainen keskiarvo on lähempänä 1,3 litraa.

18.3.2015 Jännittävää liikehdintää öljyn ja dollarin hinnassa (päivitetty 20.3.)

Keskiviikkona markkinoiden sulkeuduttua dollari romahti reilusti euroa ja muitakin valuuttoja vastaan.

Eurolla sai päivän alkaessa 1,06 dollaria, mutta kurssi kävi jopa tasolla 1,10.

Brent-raakaöljyn kurssi noteerataan dollareissa, mutta jälleen kerran vahvistui käsitykseni, että se seuraa paljon tasaisemmin euron kurssia. Brent-raakaöljyn hinta siis pomppasi tasolta 53 dollaria tasolle 56,5 dollaria tynnyriltä samaa tahtia dollarin arvon putoamisen kanssa.

Päivitys 20.3.2015: Kyseessä oli siis suurin heilahdus 15 vuoteen maailman kahden tärkeimmän valuutan välillä! Tässä selitetään tapahtumaa jälkikäteen, mutta kyllä heilahdus on yhä arvoitus: http://www.zerohedge.com/news/2015-03-20/when-worlds-reserve-currency-flash-crashed-i-haven%E2%80%99t-seen-anything-it-financial-cris