Lämmitysöljyn toimittajien kateindeksi verojen vaikutuksista siivottuna

Sivustolla on käytetty kuvaa, joka kuvaa lämmitysöljyn toimittajien katteita. Se kertoo, kuinka monta litraa raakaöljyä saisi lämmitysöljylitran hinnalla.

Kaaviossa on käytetty aikaisemmin suoraan lämmitysöljyn vertailuhintaa HOK-5%.

Nyt kun öljyn hinta on laskenut rajusti ja lämmitysöljyn vero nousi kolme senttiä eli nykyhinnalla nelisen prosenttia, kuva ei enää kerro selvästi, mihin nousseen katekäyrän pitäisi palata.

Siksi katekäyrä vaihdetaan uuteen, jossa on poistettu Suomen verot kokonaan. Siinä kerrotaan, kuinka monta litraa raakaöljyä saa yhden lämmitysöljylitran verottomalla hinnalla (energiavero ja arvonlisäverot poistettuna).

Esimerkiksi tällä hetkellä lämmitysöljy maksaa 81 senttiä, energiaveroton hinta on 58 senttiä ja kun siitä vielä ottaa pois arvonlisäveron, nettohinta on 47 senttiä. Tuolla hinnalla saisi 1,57 litraa brent-raakaöljyä, jonka litrahinta on 30 senttiä. Raakaöljy myydään 159 litran barreleissa, jonka hinta tällä hetkellä on 47 euroa (56,4 dollaria).

Vuoden 2014 keskiarvo oli 1,37 ja elokuun loppuun mennessä 1,31. Tuolle hiukan yli 1,30 tasolle odottaisin arvon putoavan pitkällä tähtäimellä.

Tässä indeksissä on vielä se pieni vääristymä, että lämmitysöljyn hinta kerätään tuhannen litran kuljetuskustannuksineen, mikä hieman vääristää indeksiä öljyn hinnan muuttuessa radikaalisti. Mutta kuten nähdään, edes veron poistaminen ei muuttanut kaaviota olennaisesti.

Uusi kuva, jossa kohonneen indeksin pitäisi ennemmin tai myöhemmin palata samalle tasolle kuin alkuvuonna:

Vanha kuva, johon öljyn hinnan laskeminen ja verojen nousu vaikuttaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.