29.12.2014 Lämmitysöljyn hinta nousi joulun aikana 2,6 c/l kolmen sentin veronkorotuksen takia, vasta noin puolet kesänjälkeisestä raakaöljyn hinnanpudotuksesta näkyy kuluttajahinnassa

29.12.2014 lämmitysöljyn keskihinta on 81,4 senttiä litralta tuhannen litran erissä. Kahden tuhannen litran erissä hinta on puolitoista senttiä halvempi.

Öljyn vertailuhinta Brent vs. HOKHinta on 2,6 senttiä litralta korkeampi kuin ennen joulua. Tämä johtuu siitä, että hinnoissa on – oletettavasti – vuoden 2015 korotettu vero. Tilanne on hieman epämääräinen, mutta päättelin, että Teboilin hinnassa ei ole korotusta, mutta muilla on.
Vertailun halvin on tälläkin kertaa Agrimarket. Oletan hinnassa olevan jo kolmen sentin korotus (hinta on hieman korkeampi kuin ennen joulua), mutta vaikka hintaan lisättäisiin kolme senttiä, se olisi yhä selvästi halvin toimittaja.

Pienissä erissä kallein on Neste, mutta suurissa erissä se on keskihintaa halvempi. Suurissa erissä kallein on HOK-Elanto-ABC, jonka litrahinta on sama kaikissa toimitusmäärissä. 1000 litran minimitoimitusmäärällä HOK-Elanto-ABC on keskihintainen.
HOK-Elanto-ABC on ollut joulukuun todella pahasti ylihintainen, jopa yli 10% toiseksi kalleinta kalliimpi, mutta nyt se on palannut keskihintaiseen kategoriaan. Tämä hinta on laskettu vähentämällä 5% täysi S-bonus, jonka tuosta hinnasta saa sopivalla määrällä oheisostoksia.
Veronkorotusten takia myös vertailu sähkön hintaan on hieman sekaisin. Sähkön hinnassa ei vielä ole vuoden vaihteen veronkorotusta. Siksi juuri nyt suoran sähkölämmityksen ja öljylämmityksen vertailuhinta nousee tasolta 8,8 c/kWh tasolle 9,1 c/kWh. Tämä tarkoittaa sitä, että kun pörssihinta on alle 2,8 c/kWh suora sähkölämmitys on halvempaa kuin öljylämmitys. Kun vuoden vaihteen jälkeen sähköönkin lisätään uudet verot, vertailuhinta palannee takaisin alemmalle tasolleen.
Vertailu kaikkien toimittajien hinnoista halvimmasta kalleimpaan
29.12.2014, 1000 litran tilaus:
  • Agrimarket (Teboil) 76,9 c/l
  • Lämpöpuisto (Shell) 82,2 c/l
  • Teboil 82,5 c/l (*)
  • HOK/ABC 86,9 c/l – bonus 5% = 82,6 c/l
  • ST1 82,8 c/l
  • Öljyn vertailuhinta, suhteellinen, Brent vs. HOK
    Vasta puolet hinnanalennuksesta on kuluttajahinnoissa.
  • Neste 83,3 c/l

Keskiarvo 81,7 c/l
(21.12.2014 oli 79,1 c/l)

29.12.2014, 2000 litran tilaus:

  • Agrimarket (Teboil) 75,9 c/l
  • Lämpöpuisto (Shell)  80,8 c/l
  • Neste 80,8 c/l
  • ST1 80,9 c/l
  • Teboil 81,5 c/l (*)
  • HOK/ABC 86,9 c/l – bonus 5% = 82,6 c/l

Keskiarvo 80,4 c/l
(21.12.2014 oli 77,5
 c/l)

Brent-raakaöljyn hinta näytti 29.12.2014 lähtevän lievään nousuun – kuten Talouselämä-lehti ehti innokkaasti raportoida – mutta hinta alkoi pudota uudelleen päivän kuluessa ja putosi uudelle pohjatasolle 58 dollaria tynnyriltä. Euron hinta on ollut jatkuvassa laskussa dollariin nähden, joten pudotusta joulun aikana tuli euroissa vain kolmisen prosenttia, viisi prosenttia, jos maanantainkin pudotus otetaan huomioon (ei vielä kaavioissa).
Lämmitysöljyn myyjien katteet ovat vielä aivan sairaan korkealla tasolla. Jos katteet olisivat alkuvuoden tasolla, lämmitysöljyn hinta alkaisi kuutosella eikä se toinenkaan numero olisi iso. 
Lämmitysöljyn verottoman hinnan pudotus ja Brent-raakaöljyn eurohinnan pudotus pitäisi mennä täsmälleen samaa tahtia, koska siitä on poistettu häiritsevät tekijät: euron kurssi ja kiinteät verot. Kuten yllä olevasta kuvasta nähdään, kuitenkin vasta hieman yli puolet raakaöljyn kesänjälkeisestä hinnanlaskusta näkyy kuluttajahinnoissa.
Tällä hetkellä kuluttajan maksamalla lämmitysöljylitralla saa melkein kolme litraa raakaöljyä.
Viimeiset kolme vuotta lämmitysöljylitralla on saanut hieman yli kaksi litraa raakaöljyä.
(Vähänkään pidemmän ajan keskiarvo on ollut aina 2,16).

Suomalaisten lehtien uutisointi energian hinnasta tavanomaisen heikkoa

Suomalaisten lehtien ajoitus energian hinnan uutisoinnissa menee enimmäkseen pieleen. Tänään erityismaininnan saa Kaleva uutisesta ”Pörssihintainen sähkö on nyt edullista”.

Hopeatilan päivän huonoista uutisoinneista saa Taloussanomien ”Öljyn hinta nousussa ensi kertaa kolmeen päivään”. Öljyn hinta oli joulun ennätysalhaista, ja nyt hinta on noussut, mutta hinta on yhä joulua edeltävää tasoa alempana. Tuota merkittävää tietoa pitkästä lehtijutusta on kuitenkin turha etsiä. Öljyn hinta on tänäänkin heilunut 60 dollarin tuntumassa, enimmäkseen alapuolella. Ennen joulua hinta oli 61,50 dollaria tynnyriltä.

Ainoa asiallinen uutinen on Talouselämän ”Pakkanen puree, ainakin kukkaroon – sähkön hinta päivässä +185 %”, mutta sekin on jo hävinnyt lehden etusivulta.

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/porssihintainen-sahko-on-nyt-edullista/685278/

http://www.taloussanomat.fi/energia/2014/12/29/oljyn-hinta-nousussa-ensi-kertaa-kolmeen-paivaan/201417697/12

http://www.talouselama.fi/uutiset/pakkanen+puree+ainakin+kukkaroon++sahkon+hinta+paivassa+185+/a2285001

Pilaako Venäjä sähköntuonnillaan tahallaan Suomen perusvoiman katteet?

Vastauksena eilen kommenteissa esitettyihin kysymyksiin: mikä on syynä aamu- ja iltapiikkeihin sähkön hinnassa ja miten Venäjän noussut tuonti vaikuttaa sähkön hintaan.

Suomen sähkön päivän sisäinen hintaprofiili vastaa suurin piirtein kulutusprofiilia, mutta liiottelee sitä reilusti.

Oheisessa kuvassa on Suomen hinta (violetti) ja Suomen kulutus (sininen) 22 – 23.12.2014 (loppuu 15.00). Muutaman prosentin nousu kulutuksessa aamulla (”virastojenlämmitystunti”) ja illalla (”auringonlaskutunti”) nostaa sähkön hintaa jopa 40%.

Venäjän tuonti Suomeen (22.12. 0.00 = 1.00)

Iltapäivän suhteettoman halpa kausi taas vastaa Venäjän tuonnin nousua 20% tasosta 60% tasolle. Yöllä Venäjältä tulee sähköä 100% teholla.

Venäjän tuonti ei ole niin isoa, että vaikutuksen Suomen sähkön hintaan pitäisi olla näin suuri. Venäjän tuonti on vain noin puolet jatkuvasta Ruotsin tuonnista. Siksi tuonnin osuminen halpoihin aikoihin voi johtua joko samoista perustekijöistä (kulutus, aurinko) tai siitä, että sähköä tuodaan tarkoituksella silloin, kun sähkö on Suomessa halpaa. Silloin kuin Venäjältä tuodaan sähköä, se ei ole pelkästään halpaa vaan myös sitä käytetään Suomessa vähän verrattuna siihen, kun Venäjältä ei tuoda sähköä.

Valitettavasti ensimmäinen arvaukseni on, että Venäjältä tuodaan kiusallaan sähköä vain silloin, kun Suomessakin riittäisi sähköä. Tällä pilataan tahallaan perusvoiman katteet.

Venäjän tuonti on viimeisen viikon valuuttakriisin seurauksena noussut, mutta päivittäinen vaihtelu on jatkunut.

Kuvan tiedot: Nordpoolspot, Fingrid

Raakaöljyn hinta on nousussa, lämmitysöljyn hinta vielä laskussa

Raakaöljyn hinta teki viikonlopun aikana viiden prosentin hyppäyksen ylöspäin. Puolet noususta tuli euron hinnan romahduksesta dollaria vastaan ja puolet öljyn hinnan rekyylistä takaisin ylöspäin.

Lämmitysöljyn toimittajien sunnuntainen keskihinta on 79,1 senttiä litralta (1000 litraa) ja 77,5 senttiä litralta (2000 litraa). Laskua torstaista on vajaa sentti. Halvin hinta on Agrimarketin 2000 litran hinta 75,3 senttiä litralta. Keskihinta ei sisällä HOK/Elantoa, jonka hinta on kymmenisen senttiä muita kalliimpi vaikka hinnasta otetaan pois täysi 5% bonus.

Tarkat hinnat ovat lämmitysöljy-sivulla.

Muiden hinta on laskenut, mutta Nesteen hinta on hieman noussut.

Toimittajien politiikka ensi vuoden alussa tuleviin veronkorotuksiin on hämmentävä. Teboil ilmottaa, että ensi vuoden toimituksiin lisätään vero. He eivät kuitenkaan määrittele, saako nyt tilatun öjlyn vielä tänä vuonna. Agrimarket, St1 ja HOK-Elanto kertovat, ettei öljyä enää ehditä toimittaa tänä vuonna. Ne eivät sen sijaan määrittele, tuleeko ensi vuoden toimituksiin hinnankorotus veron takia.

Mielestäni täysin tiedossa oleva veronkorotus ei voi muuttaa tarjouksena annettua hintaa jälkikäteen. Öljy-yhtiöiden käsitys asiasta on todennäköisesti toinen. Tuskin tästä kenenkään kannattaa kuitenkaan oikeudessa alkaa tappelemaan.

Suoran sähkölämmittäjän pitäisi nyt saada sähköä hintaan 8,8 c/kWh, että se olisi yhtä halpaa kuin öljylämmitys. Tämä hinta ei ole tällä tarkkuudella muuttunut, mutta sen sijaan pörssiäshkön hinnan pitää olla vielä kymmenystä halvempi kuin viime viikolla: 2,6 c/kWh.

Lämmitysöljyä saa enää vuodenvaihteen jälkeen ja korotetulla verolla

Agrimarket lisäsi tänään lämmitysöljyn hintoihin ilmituksen, että toimitukset ovat ensi vuoden puolella, jolloin hintoihin lisätään ensi vuoden verot. HOK/ABC:lla tämä ilmoitus oli jo aiemmin.

Veronkorotus on kolmisen senttiä litralta.

2000 litran halvimman lämmitysöljyn tilauksen hinta putoaa samalla tasolle 75 c/l eli eilisestä sentin verran. Veronkorotuksellinen hinta on noin 78 c/l.

Tätä hintojen laskuvauhtia veronkorotuksen kompensoituminen ei kovin kauaa kestä.

Öljylämmitys jo kaukolämpöä halvempaa pientalossa

Omakotilämmittäjät keskustojen lähellä ovat maksaneet suuret liittymäkulut päästäkseen käsiksi edulliseen kaukolämpöön.

Monilla paikkakunnilla kaukolämpö on kunnallisveroautomaatti, jonka hinta on noussut muita kuluja nopeammin.

Nyt, kun öljyn hinta on romahtanut, kaukolämmön mahdollista hinnanlaskua joudutaan odottamaan pitkään. Sen vuoksi kaukolämpö on muuttumassa kalliiksi verrattuna öljylämmitykseen.

15.9.2014 tehdyn tutkimuksen [1] hinnoilla öljylämmityksen hinta on jo pienempi kuin pientalon keskimääräinen kaukolämpöhinta. (*)

Vertailussa käytetään öljylämmityksen hintaa 8,8 c/kWh, jossa öljykattilan häviöiksi oletetaan 10%. Kaukolämpö oletetaan häviöttömäksi.

127:ssä kaukolämpövertailun 195 paikkakunnasta kaukolämpö pientalolle maksaa enemmän kuin 8,8 c/kWh. Vain 68:lla paikkakunnalla on vielä edullisempaa lämmittää kaukolämmöllä, mutta nämä ovat keskimääräistä isompia paikkakuntia.

Tyypilliselle rivitalolle öljylämmitys on kaukolämpöä edullisempi vaihtoehto 67 paikkakunnalla.

34 paikkakunnalla öljylämmitys olisi edullisempi vaihtoehto jopa kerrostalossa. Kalliita ovat esimerkiksi Siuntio, Veikkola, Jokela, Mäntsälä, Vuolijoki ja kaikkein kallein eli Kristiinankaupunki. Näillä paikkakunnilla on aika todennäköistä, että jopa suora sähkölämmitys on edullisempaa kuin kaukolämpö vaikka unohdettaisiin suoran sähkölämmityksen paljon halvemmat aloituskustannukset.

Halvimpia paikkakuntia ovat esimerkiksi Alajärvi, Haukiputaa, Kokkola, Nurmes, Oulu, Raahe, Seinäjoki, Tornio ja Vaasa, joissa kerrostalon kaukolämpö maksaa alle kuusi senttiä kilowattitunnilta (Helsingissä tasan kuusi).

[1] http://energia.fi/tilastot/kaukolammon-hinnat-tyyppitaloissa-eri-paikkakunnilla

(*) Asiakasluvulla painotettu keskiarvo on pienempi, 8,3 c/kWh. Suurien paikkakuntien kaukolämpö on siis halvempaa. Paikkakuntien kaukolämmön hinnan mediaani on 9,4 c/kWh eli suurimmassa osassa paikkakunnista kaukolämmön hinta on öljylämmityksen hintaa kalliimpi.