24.9.2014 Lämmitysöljyn halvinta pariin vuoteen, uusi vertailuhinta 0,995 €/l

Lämmitysöljyn vertailuhinta laski keskiviikkona yli sentillä. Uusi vertailuhinta on 0,995 €/l. Näin alhana vertailuhinta ei ole ollut ainakaan kahteen vuoteen, todennäköisesti ei kertaakaan Libyan sodan alkamisen jälkeen.

Vertailuhinta on siis ainoa netissä avoimesti oleva lämmitysöljyn hinta eli HOK-Elanto-ABC:n hinta, josta on vähennetty 5% bonus. Tämä on yleensä samaa luokkaa, kuin hinnat, jotka saadaan pyytämällä tarjous weblomakkeen kautta muilta toimittajilta.

Viime viikolla (16.9.2014) lämmitysöljyn hinta nousi, mikä oli omituista, koska raakaöljyn hinta oli laskenut juuri neljä prosenttia. Nyt hinta laskee prosentin vaikka raakaöljyn hinta on noussut 1,4%.

Raakaöljyn dollarihinta ei ole muuttunut viime viikosta, se on yhä hieman alle 97 dollaria tynnyriltä. Euro on kuitenkin pudonnut alle 1,28:n mikä on nostanut raakaöljyn eurohintaa tuon 1,4%.

Lämmitysöljyn ja raakaöljyn hintojen suhde on 2,20, mikä on yli pitkäaikaisen keskiarvon 2,16. Laskun varaa on siis yhä pari prosenttia. Nyt kuitenkin on lämmitysksenaloituskausi, jolloin öljyntoimittajien katteet ovat kunnossa.

Vertailuhinta suoraan sähkölämmitykseen laskee tasolle 4,4 c/kWh mikä sekin on tietysti alin taso kahteen vuoteen.  Tämä hinta on nyt syyskuussa ylitetty neljänä päivänä eli lämmitysöljy alkaa tähän hintaan olemaan jonkinlainen haastaja suoralle sähkölämmitykselle. Viimeiseen pariin vuoteen tämä on ollut harvinainen tilanne.

PS. Huomaa, että kuvaajassa, jossa on raakaöljyn hinta ja lämmitysöljyn hinta vierekkäin, kuvaajien asteikot eivät ole vertailukelpoisia, koska oikeassa ja vasemmassa akselissa nolla ei ole samassa kohtaa. Kuvassa on nyt uusi asteikko, joka on hieman lähempänä, mutta virhe on yhä iso.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *