16.4.2014 Lämmitysöljyn hinta laskee hiukan, paineet nousuun kasvavat

Lämmitysöljyn hintaindeksi laskee tuhannesosalla tasolle 0,996 euroa litralta. Raakaöljyn hinta on kuitenkin noussut viikossa kaksi prosenttia.

Hinnanlasku jatkaa trendiä, että lämmitysöljy on halvinta pariin vuoteen – ehkä Libyan sodan alkamisen jälkeen, mutta tilastoni eivät riitä aivan niin pitkälle.

Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, että sähkö on paljon öljyä edullisempaa. Suora sähkölämmitys muuttuu öljylämmitystä kalliimmaksi vasta, kun sähkön hinta on yli 4,5 c/kWh pörssissä eli tyypillisenä kuluttajahintana 11,1 c/kWh. Sähkö on viime aikoina ollut harvoin näin kallista edes kalleimpina tunteina puhumattakaan vuorokausikeskiarvosta.

Raakaöljyn hinta on noussut pari prosenttia viikossa. Huolena on Ukrainan jännittynyt tilanne. Toisaalta Libya on saamassa öljynvientinsä käyntiin. Nousua on lievittänyt jälleen euron arvon nousu dollaria vastaan. Brent-öljyn hinta olisi paljon vakaampi, jos se noteerattaisiin euroissa niin kuin omissa kaavioissani teen.

Hinnanalennuksessa saattaa olla sellainen ennenkin epäilemäni ilmiö, että lämmitysöljyn hinta on halpaa pitkinä pyhinä – jolloin sitä ei voi oikeasti tilata. Lämmitysöljyn hinta saattaa nousta heti pääsiäisen jälkeen. Toisaalta – kuka enää tilaa lämmitysöljyä? Sähkö lienee edullisempaa koko kesän ja pienikin öljykattilan lämmitysvastus riittää käyttöveden lämmittämiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *