25.4.2014 Lämmitysöljyn hinta nousi takaisin euron yläpuolelle litralta

Lämmitysöljyn vertailuhinta oli kuukauden alle euron litralta (24.3.2014 lähtien). Nyt se kuitenkin palaa takaisin euron yläpuolelle hintaan 1,004 euroa litralta. Raakaöljyn hinta on noussut vielä enemmän, joten hinta on suhteessa raakaöljyyn edullisempi kuin viikko sitten.

Näillä näkymin sähköllä lämmittäminen tulee olemaan varmasti edullisempaa kuin lämmitysöljyllä lämmittäminen ainakin seuraavat puoli vuotta. Vasta myöhässyksyllä sähkön hinta tullee nousemaan niin korkealle, että öljylämmitys on edullisempaa keskimäärin koko vuorokauden. Kuitenkin jos on valmis vaihtamaan sähköltä öljylle tunti kerrallaan, varmasti tulee mahdollisuuksia selvitä halvemmalla öljylämmityksellä joinakin tunteina.

Eli lämmitysöljyn hinnassa on nousupaineita, mutta kuka sitä ostaisi.

Lämmitysöljyn hinta vastaa suoraa sähkölämmitystä sähkön kuluttajahinnalla 11,3 c/kWh eli pörssisähkön hintaa 4,6 c/kWh. Nousua tänään on yksi kymmenys kumpaankin hintaan. Huhtikuun sähkö tullee maksamaan 9,4 c/kWh tyyppikuluttajalle eli pörssihinta on noin 3,1 c/kWh.

17.-18.4.2014 (to-pe) Laskeutuminen pääsiäiseen parilla ihmeellä

Kiirastorstain sähkön hinta oli 3,4 c/kWh ja pitkänperjantain 2,7 c/kWh. Se on halpaa, mutta ei aivan odotetun halpaa. Ennuste nousee takaisin tasolle 3,2 c/kWh.

Torstain hintaero Ruotsiin oli kuukauden toiseksi suurin, 46%. Tämä on myös vuoden kuudenneksi suurin hintaero, eli sille olisi kiva löytää selitys. Ei löydy.

Hintaero perjantainakaan ei ole juhlapäiväksi pieni, 15%. Siihenkin olisi kiva löytää selitys. Ei löydy.

Pitkänperjantain iltana ilmeisesti kaikki käyvät saunassa ja polttavat kirkkaita valoja. Ainakin sähkön hinta pomppaa kuin Golgatan risti taivaisiin. No, tähän varmaan on löydettävissä sähkömarkkinoilta joku muu selitys. Ei löydy.

Sääennustuksen lämpötilat ovat ottaneet hieman takapakkia. Pääsiäinen ei olekaan aurinkoinen vaan pilvinen. Viikon päästä tulee aurinkoista, mutta myös yöpakkaset palaavat. Kymmenen vuorokauden keskilämpöennuste on 5,9 astetta eli asteen verran aiempaa alempi.

Torstaista vielä kannattaa huomata, että Tanskan sähkön hinta oli nollassa koko myöhäisiltapäivän. Se ei kuitenkaan vaikuttanut Ruotsin eikä varsinkaan Suomen sähkön hintaan. Suomessa käytiin yhtenä aamutuntina öljylämmitysrajan yläpuolella (8.00 – 9.00).

16.4.2014 Lämmitysöljyn hinta laskee hiukan, paineet nousuun kasvavat

Lämmitysöljyn hintaindeksi laskee tuhannesosalla tasolle 0,996 euroa litralta. Raakaöljyn hinta on kuitenkin noussut viikossa kaksi prosenttia.

Hinnanlasku jatkaa trendiä, että lämmitysöljy on halvinta pariin vuoteen – ehkä Libyan sodan alkamisen jälkeen, mutta tilastoni eivät riitä aivan niin pitkälle.

Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, että sähkö on paljon öljyä edullisempaa. Suora sähkölämmitys muuttuu öljylämmitystä kalliimmaksi vasta, kun sähkön hinta on yli 4,5 c/kWh pörssissä eli tyypillisenä kuluttajahintana 11,1 c/kWh. Sähkö on viime aikoina ollut harvoin näin kallista edes kalleimpina tunteina puhumattakaan vuorokausikeskiarvosta.

Raakaöljyn hinta on noussut pari prosenttia viikossa. Huolena on Ukrainan jännittynyt tilanne. Toisaalta Libya on saamassa öljynvientinsä käyntiin. Nousua on lievittänyt jälleen euron arvon nousu dollaria vastaan. Brent-öljyn hinta olisi paljon vakaampi, jos se noteerattaisiin euroissa niin kuin omissa kaavioissani teen.

Hinnanalennuksessa saattaa olla sellainen ennenkin epäilemäni ilmiö, että lämmitysöljyn hinta on halpaa pitkinä pyhinä – jolloin sitä ei voi oikeasti tilata. Lämmitysöljyn hinta saattaa nousta heti pääsiäisen jälkeen. Toisaalta – kuka enää tilaa lämmitysöljyä? Sähkö lienee edullisempaa koko kesän ja pienikin öljykattilan lämmitysvastus riittää käyttöveden lämmittämiseen.

7.4.2014 Lämmitysöljyn hinta yhä alle euron litra

Lämmitysöljyn vertailuhinta vaihtui maanantaina, mutta se pysyy entisellään, 0,997 euroa litralta. Sähkön hintaan suorassa sähkölämmityksessä verrattuna se vastaa pörssisähkön hintaa 4,5 c/kWh (kuluttajahintaa 11,1 c/kWh). Suora sähkölämmitys on siis yhä selvästi öljylämmitystä edullisempaa.

Viikossa raakaöljyn hinta euroissa on laskenut puolitoista prosenttia.

Lämmitysöljyn hinta suhteessa raakaöljyn hintaan on nyt täsmälleen pitkäaikaisessa keskiarvossaan 2,17. Lämmitysöljyn hinnassa ei pitäisi olla muutospaineita.

Maaliskuun 2014 tilastoja

Sähkön hinta maaliskuussa 2014 oli 3,121 c/kWh. Halvempaa maaliskuussa on ollut viimeksi vuonna 2007.

Koko alkuvuosi on ollut erittäin edullista, jopa edullisempaa kuin keskiarvo 2000-2013 (3,5 c/kWh). 2010-2013 keskiarvo oli peräti 4,9 c/kWh. Vuonna 2011 sähkö oli maaliskuussa lähes kaksi kertaa kalliimpaa kuin nyt (6,1 c/kWh).

Öljyn hinta oli maaliskuun lopussa niin edullista, että sähkö on ollut suhteessa nykyistä öljyn hintaa kalliimpaa aika monena kuukautena viime vuosina: syys-lokakuu 2013, maaliskuu 2013 ja helmikuu ja joulukuu 2012. Viimeiset kaksi vuotta öljyn hinta on ollut yleensä niin korkealla, että vain helmikuussa 2012 suora sähkölämmitys on ollut öljylämmitystä kalliimpi vaihtoehto.

Jos tammi-maaliskuun keskihintaa verrataan edeltävien vuosien koko vuoden keskihintaan, hinta on edullisemmasta päästä. Yleensä tammi-maaliskuu on koko vuoden hintaa kalliimpi, joten voimme olettaa hinnan putoavan vielä suhteessa edellisiin vuosiin.

Maaliskuun hinta oli 0,3 c/kWh edullisempi kuin helmikuun hinta 3,4 c/kWh (-9%). Tämä oli hyvin lähellä vuosien 2000-2013 keskiarvoa, jolloin pudotusta helmikuusta maaliskuuhun on ollut keskimäärin 8%.

Vattenfallilta hinnannosto pörssisähkön myynnissä

Talouselämän toimittaja loukkaantui kovasti sähköyhtiöiden hinnoittelusta. [1]

Ilmeisesti kysymys on siitä, että Vattenfall pörssisopimus on nimetty uudelleen ”Tuntisähköksi” ja perusmaksu on noussut yli eurolla kuussa tasolle 3,50 euroa kuukaudessa. Marginaali on sama 0,29 c/kWh.

Itse vaihdoin Vattenfallilta pois jo edellisessä hinnankorotuksessa, jossa Helen muuttui selvästi edullisemmaksi vaihtoehdoksi.

Helenin perusmaksu on ollut korkeampi 3,30 euroa kuukaudessa – mutta jonka yli Vattenfall nyt siis nousee. Marginaali on 0,17 c/kWh, mikä on tullut edullisemmaksi suuremmilla käyttömäärillä. Nyt siis Vattenfall on kalliimpi kaikilla käyttömäärillä. Vielä reilu vuosi sitten Kotispotin marginaali oli nolla.

Valitettavasti kolme ja puoli euroa kuukaudessa ei kuulosta kohtuuttomalta hinnalta siitä, että sähkön myyjä joutuu hankkimaan kuukauden tunnittaisen kulutuksen paikalliselta sähkön siirtäjältä ja prosessoimaan siitä laskun. Systeemi voi hyvinkin osoittautua kohtuuttoman raskaaksi kerrostaloasujalle, jonka vuosikulutus ei nouse tuhansiin ja kymmeniintuhansiin kilowattitunteihin.

Suomessa sähkön myyjän saa kuitenkin valita vapaasti.

Tulen päivittämään sähkönmyyjävertailun lähiaikoina.

[1] Sähköyhtiöillä hävyttömän korkeat siivut pörssisähkösopimuksissa http://summa.talentum.fi/article/energia/uusimmat/44948
[2] http://www.sahkolamppu.com/p/porssisahkosopimukset.html
[3] Kotispot-hinnasto http://www.helen.fi/Documents/Hinnasto%20-%20kotitalouss%C3%A4hk%C3%B6/KotiSpot%201.1.2013%20alkaen.pdf
[4] Vattenfall tuntisähkö http://www.vattenfall.fi/fi/tuntisahko.htm