Fingridin hinnanousu ja superlyhyen matematiikan insinöörilehtien kukkaisreportterit

Flickr doug_wertman CC BY

Aina välillä insinöörienkin oma lehti lyö pahasti kirveensä kiveen kopioidessaan toisia lehtiä, jotka yrittävät uutisoida lehdistötiedotteiden joka toisen rivin.

T&T uutisoi 2.9.2013: ”Siirtohinnat nousevat – Sähkölasku kasvaa taas”: [1]

”Vuoden 2014 alusta siirtohintoja nostetaan keskimäärin 8 prosenttia.

Suorasähkölämmitteisessä keskikokoisessa omakotitalossa siirtohinnan korotus kasvattaa sähkölaskua noin viisi euroa vuodessa.”

Jos sähkö siirtohinta nousee 8%, se tuntuu keskikokoisessa omakotitalossa ainakin kymmenkertaisesti tähän mainittuun viiteen euroon verrattuna. Keskimääräinen sähkölämmitteinen omakotitalo kuluttaa luokkaa 20000 kWh, joka maksaa luokkaa 2000 €/vuosi. Tästä noin kolmannes on verotonta siirtohintaa, jonka ALV nostaa noin puoleen, 1000 €/vuosi. 8% korotus tarkoittaa siis 80 euroa vuodessa. Jossain on siis virhe.

Uutinen perustuu Talouselämän uutiseen 2.9.2013:  ”Uusi laki nostaa jälleen sähkön siirtohintaa – tällainen lasku tulee omakotiasujalle”: [2]

”Vuoden 2014 alusta kantaverkon siirtohintoja nostetaan keskimäärin 8 prosenttia. 

Suorasähkölämmitteisessä keskikokoisessa omakotitalossa siirtohinnan korotus kasvattaa sähkölaskua noin viisi euroa vuodessa.”

Eli virhe on täälläkin, mutta yksi sana lisää: kantaverkon siirtohintojen. Kumpikaan lehti ole osannut yhtään arvioida oikeaa hintaluokkaa.

Mitä ilmeisemmin alkuperäinen lähde on Fingridin lehdistötiedote 2.9.2013, jossa lukeekin jotain aivan muuta: [3]

”Kantaverkkotariffit Euroopan alhaisimpien joukossa

…Vuoden 2014 alusta siirtohintoja korotetaan keskimäärin kahdeksan (8) prosenttia. Tavallisten kuluttajien sähkön hinnassa muutos ei ole merkittävä. Nykyisellään kantaverkkosiirron aiheuttama siirtomaksun lisäys suorasähkölämmitteisessä keskikokoisessa omakotitalossa on noin viisi euroa vuodessa ja kerrostalossa noin puoli euroa vuodessa edelliseen vuoteen verrattuna.”

Eli kyse on Fingridin kantaverkkotariffin nostamisesta kahdeksalla prosentilla. Kantaverkkotariffi on murto-osa kuluttajan maksamasta sähkönsiirtomaksusta. Fingridin mukaan tämä kantaverkkotariffi on nykyisellään keskikokoisessa sähkölämmitteisessä omakotitalossa viitisen euroa sähkölaskusta vuodessa (en varmistanut). Ja tämä viisi euroa nousee kahdeksalla prosentilla eli siis noin neljälläkymmenellä sentillä.

Näin ne talouslehtien toimittajat ovat ymmärtäneet kaksi asiaa täysin väärin neljän kappaleen mittaisessa uutisessa. Fingridiltä oli huono valinta nimittää kantaverkkotariffia siirtohinnaksi edes luvussa, jonka otsikko on ”kantaverkkotariffit”.

PS. Muistattehan toissavuotisista kirjoituksistani, että EU:n vaatimuksesta osa Fingridistä myytiin Ilmariselle sellaisilla tuottolupauksilla, jonka voi saavuttaa vain moninkertaistamalla kantaverkkomaksut. Eli muuten Fingridin tiedote ”lain vaatimuksista” on täyttä bullshittiä.[4]

[1] http://www.tekniikkatalous.fi/energia/siirtohinnat+nousevat++sahkolasku+kasvaa+taas/a926196
[2] http://www.talouselama.fi/uutiset/uusi+laki+nostaa+jalleen+sahkon+siirtohintaa++tallainen+lasku+tulee+omakotiasujalle/a2201645
[3] http://www.fingrid.fi/fi/ajankohtaista/tiedotteet/Sivut/Uusi-s%C3%A4hk%C3%B6markkinalaki-muuttaa-pelis%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6j%C3%A4.aspx
[4] http://www.sahkolamppu.com/2011/09/fingridin-hinnanousu.html

Yksi ajatus artikkelista “Fingridin hinnanousu ja superlyhyen matematiikan insinöörilehtien kukkaisreportterit”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *