7.9.2013 Raakaöljy kalleinta kahteen vuoteen

Brent-raakaöljy maksaa nyt 116 dollaria tynnyriltä, mikä on vielä pari dollaria enemmän kuin maanantaina. Hinta on dollareissa korkeimmillaan kahteen vuoteen (mutta ei euroissa). Lämmitysöljyn ja raakaöljyn hinta ei ole ollut näin kaukana toisistaan ainakaan vuoteen.

Hinnan nousun takana on yksinkertaisesti yksi Venäjän presidentti Putinin lause: ”tuemme Syyriaa vaikka USA hyökkäisi sinne”.

USA:n ja Euroopan lehdistö on hymistellyt, että Putin on ilmeisesti harmittomasti päästään vialla. Meidän suomalaisten pitäisi tietää toisin.

Osansa hinnan nousussa voi olla myös kymmenkunnalla suurella venäläisellä sotalaivalla, jotka ovat matkalla Syyriaan, ja joista suomen lehdistö on unohtanut mainita.

Myös euro on heikentynyt dollaria vasten (1,318 tällä hetkellä, oli kaksi viikoa sitten lähes 1,34). Yhdessä tämä on nostanut raakaöljyn hinnan euroissa aivan pilviin.

Raakaöljyn hinta euroissa on nyt noussut 29.7. tarkastuspisteen jälkeen:

  2.9. jälkeen:  +2,0%
  27.8. – 2.9.:  +4,4%
  13.8. – 27.8.: +0,6%
  29.7. – 13.8.: +1,8%
  ——————–
  yhteensä       +8,8%

Lämmitysöljyn hinta on noussut, mutta ei läheskään yhtä nopeasti kuin raakaöljyn hinta. Vertailuhinta litra ABC lämmitysöljyä / litra raakaöljyä on nyt alempana kuin kertaakaan reilun vuoden tarkkailuaikanani: 2,04.

Odotan hinnan nousevan pian nykyiseltä tasolta 1,07 €/l tasolle 1,13 €/l ja mahdollisesti rekyylinä hieman ylikin (ABC-hinnassa otetaan huomioon 5% bonus).

Ellet usko, että USA perääntyy selvästi ja pian aikomuksestaan hyökätä Syyriaan, tällä hetkellä on viimeinen hetki tilata syksyn lämmitysöljyt vaikka hinta onkin jo paljon korkeammalla kuin vasta pari viikkoa sitten. Kuluttajahan saa lämmitysöljyn tilaushetken hinnalla, yritykset joutuvat maksamaan toimituspäivän hinnan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *