Hyvästi paperiteollisuus

Kun nyt paperiteollisuus on päätetty ajaa pois Suomesta, on syytä herättää keskustelua siitä, että nostaako vai laskeeko tämä Suomen sähkötuontia ja kansantaloutta.

Kaiken kaikkiaan on hyvä Suomen kansantaloudelle, että sähköyhtiöt ajavat paperitehtaat pois Suomesta, koska puun jauhaminen sähköksi vähentää ulkomaisten hiilen, öljyn ja kaasun tuontia ja noiden hinnalla on varaa maksaa puuntuottajille parempaa kantohintaa kuin rapakuntoisella paperiteollisuudella. Itse asiassa myös sahateollisuuden käyttämästä tukkipuusta saa paremman hinnan polttamalla se.

Paperitehtaat kuluttavat valtavasti sähköä, mutta toisaalta niiden kyljessä on aina voimalaitos, joka tuottaa paperituotannon jätteistä sähköä. Noiden voimaloiden täytyy vaihtaa hieman raaka-ainettaan, kun paperitehdas lopettaa, mutta eivätköhän ne jatka. Eli tässä mielessä sähkön saatavuus paranee merkittävästi.

Myös osa noiden voimaloiden energiasta menee höyrynä tehtaan käyttöön. Kun tehdas lopettaa, sähkön tuotanto hieman nousee.

Suomi on ollut viime aikoina Pohjoismaiden kallein paikka ostaa sähköä. Ratkaisevaa teollisuudelle on se, ettei Suomi ole ikinä halvempi kuin Ruotsi.

Pohjois-Ruotsi on vuonna 2013 ollut keskimäärin 0,16 c/kWh halvempi paikka ostaa pörssisähköä. Korkeimmillaan ero on ollut 1,6 c/kWh. Ero on keskimäärin ollut yli 4% ja korkeimmillaan 43%.

Vuorokausitasolla sähkö on ollut Suomessa halvempaa neljänä vuorokautena, tammikuun loppupuolella. Korkeimmillaan Ruotsi on ollut 0,6% Suomea kalliimpi. Nuo päivät näkyvät suurennuslasilla noin kaavion 25. päivän kohdalla.

Toivottavasti sähköstä osataan tehdä jotain paremman lisäarvon tuotteita, kun perinteisestä savupiipputeollisuudesta on päästy eroon. Esimerkiksi konesalipalveluita.