27.3.2013 Ruotsin vesivoimatilanne, viikko 12

Ruotsin vesivoimatilanteesta on käytettävissä uuden viikon luvut (viime viikko, viikko 12), ja tilanne on sama: vesivoimavarat uhkaavat käydä todella alhaalla.

Kuten edellistä juttua kommentoitiin, mitään paniikkia ei kuitenkaan ole. Vesivoimavarat ovat yleensä kääntyneet nousun suuntaan yleensä jo hyvissä ajoin ennen varsinaista nousua.

Tässä on tilanne viikolla 12 alkuvuoden vesivoimavarastoista Ruotsissa:

Tässä on siis tällä kertaa vain Ruotsi ja mukana on vuodet 2011 ja 2012. Ruotsissahan vesivoimatilanne on selvästi huonoin Pohjoismaista.

Paremmin näemme tilanteen kuvasta, jossa vertaillaan suhteellista vesivoiman kulutusta. Seuraavassa kuvassa vesivoiman määrä kaikkina vuosina on viikolla yksi 1,0. Puolet näistä vesivoimavaroista (0,5) oli 2011 kulutettu jo viikolla 9, 2012 viikolla 14. Tänä vuonna puolet vuoden alun vesivoimavaroista oli kulutettu viikolla 10.

Viikolla 12 on nyt kulutettu vuoden alun vesivoimavaroista 37%. Suhteessa tämä on vähemmän kuin vuonna 2011, mutta vuonna 2011 varastoja oli paljon vähemmän. Nyt kulutus on täysin suora, mitään loiventumista ei ole vielä havaittavissa.

Mikäli vuosi on samanlainen kuin vuosi 2011, vesivoimavastot alkavat täyttyä jo tällä viikolla (13). Lämpömittarista päätellen tämä on epätodennäköistä.

Jos vuosi on kuten 2012, varastot alkavat lisääntyä vasta viikolla 18. Jos kulutus jatkuu samanlaisena kuin nyt, varastot ehtyvät viikolla 19. Eli melko lähellä ollaan.

Käyrä tulee suoristumaan, mutta sähkön hinnan kannalta olennaista on se, suoristuuko se veden lisääntymisen vai kulutuksen vähentymisen seurauksena.

Vuoden 2011 absoluuttinen taso alitetaan noin viikolla 15. Ei ole itsestään selvää, että tuon tason alapuolella olevat vesivarannot ovat samalla tavalla helposti käytettävissä kuin korkeammalla olevat vesivarannot. Osa noista vesivaroista saattaakin olla lähinnä teoreettisia.

Suositeltava artikkeli Talouselämässä: Hyvän sään sähköön ei voi luottaa

Talouselämässä on tänään ilmestynyt Martti Backmanin kirjoitus ”Hyvän sään sähköön ei voi luottaa” osastossa ”Minä väitän”.

Artikkelissa esitellään tuuli- ja aurinkosähkön faktoja.

Esimerkiksi tilastojen mukaan käydä aivan hyvin niin, ettei missään Euroopassa tuule. Toisaalta aurinkopanelit ovat toistaiseksi olleet kallis pettymys. Sähkön varastointi on science fictionia.

Kommetit ilmaston lämpenemisestä ovat samansuuntaisia, kun viimeaikaset omatkin analyysini:

”Kaikesta ihmiskunnan ilmakehään työntämästä hiilidioksidista on noin kolmannes päästetty viimeisten 16 vuoden aikana. Se on valtava pulssi. Ja kuinka paljon maapallo onkaan lämmennyt tuona aikana?

Ei yhtään. Maapallon mitattu lämpötilakäyrä on tältä ajalta tasainen. Siitä huolimatta, että YK:n ilmastopaneelin IPCC:n ennusteiden mukaan lämpötilan olisi pitänyt nousta 0,3 astetta.”

http://www.talouselama.fi/minavaitan/hyvan+saan+sahkoon+ei+voi+luottaa/a2177037