Suomen sähkön hinta ollut syyskuussa lähinnä Viron hintaa, Tanskakin lähempänä kuin Ruotsi

Melkoisen suurella vaivalla sain kerätty syyskuun tuntihinnat samaan taulukkoon ja syötettyä ne R-tilasto-ohjelmalle.

Pari ensimmäistä mielenkiintoista tulosta tulee tässä.

Seuraavassa kuvaajassa on Suomen tuntihintojen korrelaatio muiden alueiden tuntihintoihin. Korrelaatio kuvastaa siis sitä, kuinka lähellä ko. alueen tuntihinta on ollut Suomen hintaa keskimäärin kuukauden aikana.

Korrelaatiot Suomen kanssa

Tässä kuvassa on muutama yllätys.

Suomen sähkön hinta ei ole ollenkaan lähinnä Pohjois-Ruotsin hintaa, vaikka sinne meiltä on ollut syyskuussa suurimmat hintaa tasaavat siirtoyhteydet, 1500 MW. Sen sijaan Suomen hinta on kaikkein lähinnä Viron ja Latvian hintoja, vaikka siihen suuntaan siirtoyhteydet ovat erittäin ohuet, 350 MW.

Jopa Liettua ja Tanska ovat lähempänä Suomen sähkön hintaa kuin Ruotsi ja Norja. Pohjoismainen systeemihinta on lähellä tätä Tanskan tasoa. Ruotsin hinnoista Etelä-Ruotsin Skoonen hinta on ollut lähinnä Suomen hintaa. Sinnehän Suomesta ei ole mitään siirtoyhteyksiä. Keski-Ruotsiin olleeet 800 MW siirtoyhteydet eivät ole auttaneet pitämään Suomen sähkön hintaa edes Skoonen tasolla, mutta Keski-Ruotsin yhteys on toiminut sähkön hinnan tasaajina paremmin kuin Pohjois-Ruotsin yhteys. Kaikkein vähiten Suomen sähkön hinta seuraa Norjan sähkön hintaa, ja erityisesti Oslon ympäristön alueet elävät omaa elämäänsä.

Korrelaatiot Ruotsin kanssa

Hieman lisävalaistusta saadaan tarkastelemalla vastaavaa korrelaatiota Pohjois-Ruotsille (SE1). Ruotsin pohjoiset alueet SE1 ja SE2 ovat koko ajan olleet samassa hinnassa. Myös Pohjois-Norja ja Tukholman alue ovat enimmäkseen samassa hinnassa kuin SE1. Pohjois-Ruotsi ja Tanska ovat paremmin samassa hinnassa kuin Pohjois-Ruotsi ja Suomi! Taakse jäävät vain Latvia ja Liettua.

Kuten aiemmin olen todennut, tietääkseni useampaan vuoteen Ruotsin hinta ei ole kertaakaan ollut korkeampi kuin Suomessa. Tässä kuussa on kuitenkin sellainen hämmästyttävä tapaus, että systeemihinta on ollut korkeampi kuin Suomen hinta. Tämä tapahtui neljänä tuntina lauantaina ja sunnuntaina 29 – 30.9.2012. Viimeiseksi viikonlopuksi siis Suomen hinta jotenkin maagisesti putosi — ilman mitään pörssi-ilmoituksista pääteltävissä olevaa syytä.

Jos Suomen hinta ja systeemihinta olisivat kiinnittyneinä toisiinsa, seuraava kuvaaja olisi siisti suora viiva.

Suomen hinta vs. systeemhinta tunneittain

Sähkömarkkinaviraston tulossopimuksessa siis lukee, että Suomen hinnan ja systeemihinnan pitää olla täsmälleen sama 90% ajasta. Syyskuussa näin oli yksitoista tuntia, ja nämäkin kaikki viimeisenä viikonloppuna. Syyskuun tunneista se tekee alle kaksi prosenttia. Yhdeksäänkymmeneen prosenttiin on siis vielä jonkin verran matkaa.

Palaan tähän tilastoon, kun uusia mielenkiintoisia riippuvuuksia löytyy.