EKP vihjailee energian hinnan kallistumisesta: ei sen todennäköisempää kuin ennenkään

Euroopan keskuspankin pääjohtaja vihjaili moneen kertaan eilisessä puheessan, että energia kallistuu. Tästä on päätelty, että EKP suunnittelee pudottavansa euron arvoa rajusti dollaria vastaan. Tämä puolestaan johtaisi dollarissa noteeratun öljyn hinnan nousemiseen. Mikä taas johtaisi monen muun energiamuodon kallistumiseen.

Valuutat kuitenkin heiluvat rajuimmillaankaan vain vähän verrattuna raaka-ainepörsseihin. Extreme-skenaario olisi se, että euro ja dollari olisivat saman arvoisia. Tällöin euro putoaisi parikymmentä prosenttia. Tämä ei ole yhtä paljoa, kuin öljyn hinnan heiluminen kevään aikana.

Jos raakaöljyn hinta nousisi 20 prosenttia, kuluttajahinnat eivät nousisi kuin murto-osan. Valtion kiinteähintaiset veroautomaatit leikkaisivat ison osan noususta pois.

Lisäksi euron arvon lasku on viime vuodesta lähtien suoraan verrannollisesti laskenut myös öljyn hintaa. Vaikeina aikoina ”pelkokerroin” selittää molemmat: kun pelko nousee, sekä euro että öljy laskevat, ja päinvastoin. Olisi realistista odottaa, että öljyn eurohinta pysyy samalla tasolla tai jopa laskee talousongelmien kärjistyessä. Tämä ei tietenkään ota huomioon tilannetta, jossa USA hyökkää Iraniin.

Öljyn hinta alkaa olla jo kipurajalla: vaihtoehtoinen energia alkaa nykyhinnoilla ollakin halvempaa. Paperitehtaaseen menevän puun polttaminen on halvempaa kuin öljyn polttaminen. Ruokaviljan polttaminen on halvempaa kuin öljyn polttaminen. Sähkön käyttäminen lämmitykseen on ollut öljylämmitystä halvempaa jo lähes vuoden. (ks. aiemmat tämän blogin artikkelit) Öljyä ei tarvita paljon muuhun kuin liikenteen polttoaineeksi. Öljysheikit ovat täysin tietoisia, että heidän markkinansa saattavat kadota, jos he tai joku maailmanpoliittinen tilanne nostavat öljyn hintaa kovinkaan paljoa nykytasosta.

Ja viimeiseksi, USA ei tule hyväksymään euron putoamista kovinkaan paljoa dollariin verrattuna. Heidän vientiteollisuudella on jo aivan tarpeeksi hankaluuksia. Kyse on siis vekkulaportaiden laskeutumisesta: kun toinen laskee, toinen laskee heti perässä. USA:n taloudellinen tilanne ei ole yhtään sen parempi kuin Euroopassa, ehkä jopa huonompi.

http://www.talouselama.fi/uutiset/miksi+draghi+vihjailee+energian+kallistuvan/a2138568
http://www.zerohedge.com/contributed/2012-08-02/hint-draghi-euro

PS. Tätä kirjoittaessani tuli tieto, että öljyn (dollari)hinta kallistui yllättäen 4,2%, Kommentteja en ole vielä nähnyt. Saapas nähdä…

Sähkön hinta noussee useaksi kuukaudeksi – lokakuun puoliväliin asti olennaisia rajoituksia

Seuraavat pari kuukautta näyttävät sähkön käyttäjille kalliilta. Alkukuussa meklarit ovat harjoitelleet taitojaan sähkön hinnan nostossa, mutta ensi viikolla alkavat oikeat syyt sähkön hinnan nousulle.

Loviisa ykkösen vuosihuolto on 5.8 – 16.9. Loviisaakin isompi Tahkoluodon hiilivoimala (800MW) pysähtyy 4.8 – 18.8 sähkölinjan huollon vuoksi. Ainoa suunniteltu korvaava kapasiteetti on se, että tuonnin Venäjältä pitäisi käynnistyä pitkästä aikaa 8.8.(*) Saa nähdä käynnistyykö ja mihin hintaan. Useamman pienen hiilivoimalan pitäisi käynnistyä viikon päästä, mutta tässä on monen päivä aukko, joka on paikattava venäläisellä sähköllä.

Tuonti Etelä-Ruotsista (ja vienti) on täysin poikki 20.8. – 21.8. 21.8 – 2.10 tuontia on rajoitettu parin ydinvoimalan verran. Testaukset jatkuvat 12.10. asti, jolloin yhtä isot rajoitukset voivat satunnaisesti jatkua.

Loviisa ykkösen huollon jälkeen melkein heti alkaa Loviisa kakkosen huolto 22.9. – 15.10.

Lokakuun puolivälin jälkeen on näillä näkymin rauhallista. Mutta silloin lämmityksen tarve alkaakin olla jotain aivan muuta kuin alkusyksystä.

(*) Tuontikapasiteetti Venäjä-Suomi on 1300 MW, mutta syksyn aikana siinäkin on huoltoja ja suurimman osan aikaa kapasiteetti on vain 1100 MW. Venäjä on myös ilmoittanut yhden ydinvoimalan alasajosta, mikä voi tarkoittaa sitä, ettei Venäjällä ole ylimääräistä kapasiteettia myytäväksi.[2]

Lähteet:
[1] http://umm.nordpoolspot.com/web/
[2] http://www.talouselama.fi/uutiset/parempi+toivoa+suojasaata+talvella++itasahkon+virta+kuivuu/a2138458?