Elokuun alun sähkönhintamysteeri

Heinäkuun viimeinen päivä sähkön hinta nousi valtavasti. Hinta on noussut nyt 2.8. lähes kaksi ja puolikertaiseksi Ruotsiin ja Suomen tilanteeseen 30.7. verrattuna.

Loogiset selitykset ovat, että Suomessa on tuotantohäiriöitä, sähköä ei saada riittävästi Ruotsista tai Suomessa kulutus on kasvanut.

Aikaisemmassa artikkelissa käytiin läpi kaikki Suomen tämän aikavälin tuotantokatkokset. Suomen tuotanto ei ole laskenut eikä ole mitenkään muutenkaan häiriintynyt.

Sama pätee siirtoyhteyksiin Ruotsista Suomeen. Yhteyksissä eikä niissä kulkevassa sähkönsiirrossa ei ole tapahtunut viikkoon mitään muutosta.

Selityksen siis täytyy olla se, että sähkön kulutus Suomessa on yllättäen noussut 31.7.?

Ei ole. Sähkön kulutus oli 30.7 suurempi kuin yhtenäkään päivänä sen jälkeen. Seuraavassa kuvissa ovat sähkön hinta Suomessa ja sähkön kulutus Suomessa 30.7. – 1.8.2012. (Kulutuksen lähde: Fingrid)

Sähkön kulutuksessa 31.7. on selvä pudotus verrattuna edelliseen päivään. Sähkön hinta kuitenkin nousi päivässä 83%.  1.8. sähkön hinta oli jo noussut yli kaksinkertaiseksi ja 2.8. jo miltei 2,5 kertaiseksi. Ruotsin hinta on pysynyt koko ajan paikallaan alle sentissä kilowattitunnilta.

Satuin eilen kulkemaan yhden pienen vesivoimalan ohi. Menossa oli selvästi ohijuoksutus liiallisen vesimäärän vuoksi. Suomessa pihdattiin loppukeväästä vesisähköä ja nyt sitä ei pystytä käyttämään. Suomessa on sähköntuotannossa selvästi liian vähän matemaatikkoja ja nekin vähät pyrkivät olemaan liian ovelia.

Pienessä maassa, jossa on vähän toimijoita on hyvin helppo sopia hinnat keskenään. Samat yritykset omistavat erityyppisiä voimaloita. Suuret kuluttajat, paperitehtaat, omistavat ydinvoimaloita. Tällaisessa tilanteessa ei saisi syntyä mitään epäilystä markkinoiden toimivuudesta. Pörssi ei yksinkertaisesti toimi tuollaisessa tilanteessa. Kuuluisa esimerkki on tietysti Yhdysvalloissa konkurssiin mennyt sähköpörssi Enron. Kuten Libor-kriisissä, välittäjien kannattaa muistaa, että sopukauppojen vahingonkorvaukset joudutaan maksamaan koko liikevaihdosta eikä vain välityspalkkiosta.

Tavalliselle kuluttajalle tämä ei kovin paljoa näy, koska tämä moninkertainen nousu nostaa tavallisen kuluttajan sähkön hintaa vain tasolta 6,5 c/kWh tasolle 8 c/kWh. Prosentuaalisesti tavallisen kuluttajan nousu ei ole iso, koska ahne valtio ja paikalliset monopolit vievät sähkön hinnasta niin suuren kiinteän osan.