Lämmitysöljyn hinnassa taas reilu korotus

Vertailuhintana käytetty HOK-Elanto-ABC:n lämmitysöljyn hinta nousi keskiviikkona 25.7.2012 tasolle 1,156 euroa litralta. Viiden prosentin bonusten kanssa vertailuhinta on 1,098 euroa litralta.

Kun viimeksi kaikki toimittajat käytiin lävitse, keskiarvohinta oli hieman tuota ABC-5%-hintaa korkeampi. Siispä voimme kaikkia toimittajia läpikäymättäkin olettaa, että keskiarvohinta on hieman yli 1,10 euroa litralta.

Öljyn hinta vastaa nyt sähkön kuluttajahintaa 12,2 c/kWh. Heinäkuun pörssisähkön hinnalla sähkön kuluttajahinta jää tasolle 7,0 c/kWh ja loppukuun hintatasolla lähes kuuteen senttiin kilowattitunnilta. Öljyllä lämmittäminen on siis lähes kaksi kertaa sähkölämmitystä kalliimpaa.

Öljyn hinta on noussut takaisin toukokuun tasolle. Maaliskuun huippuun (16.3.) on vielä neljä prosenttia matkaa, mutta heinäkuun minimistä (26.6. – 5.7.) on jo noustu yhdeksän prosenttia.

Maailmanmarkkinahinnan kehitys on ollut suunnillen samanlainen kuin ABC-hinnan kehitys. Nousussa ei ole taaskaan sitä viivettä, mikä laskussa oli. Hinnat ovat lähinnä nousseet, koska kaikki odottavat USA:n hyökkäystä Iraniin hyvissä ajoin ennen USA:n vaaleja – vaikka sitä ei tavallisesti ääneen sanotakaan.

Nämä hintavertailut alkavat jo olla teoreettisia. Eihän kenenkään enää kannata lämmittää öljyllä. Sähkö on poikkeuksellisen halpaa, mutta sähkön pörssihinta on kaksi viikkoa ollut tasolla, josta hinnan on noustava yli seitsemänkertaiseksi, että sähkölämmitys on yhtä kallista kuin öljylämmitys.

Lisätiedot Lämmitysöljy-sivulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *