Kotitislaamo auton voimanlähteenä – toistaiseksi huono ajatus

Juolahtipa mieleeni, että kotitislaamoa voitaisiin käyttää tasaamaan energian kulutusta samalla tavalla kuin sähköautojen väitetään tasaavan kulutusta smart grid -järjestelmissä. Halvan energian aikaan sähköä käytetään tislaamaan alkoholia FlexiFuel-auton tankkiin.

Tämä ei valitettavasti kannata kuin ehkä juuri ja juuri perunanviljelijän kotitarpeisiin, ja silloinkin sähkön merkitys on pieni. Vaikka tislaamisen raaka-aineena käytettäisiin omakustannushintaista perunaa, raaka-aineen kustannukset ovat lähes kymmenkertaiset tislaamisen vaatimaan energiaan nähden, ja lopputuloksen hinta on parhaimmillaan sama nykyisen polttoaineen hinnan kanssa. Puhumattakaan kaupasta ostetuista halvoista perunoista, joista tuotettu alkoholi vastaa seitsemän euron bensiinin litrahintaa.

Litran alkoholia tislaaminen vaatii yhden kilowattitunnin

Verkosta löytyy valmis laskelma, että 14 prosenttisesta alkoholi-vesiseoksesta 60% hyötysuhteella litran alkoholia tislaaminen vaatii energiaa yhden kilowattitunnin.[1] Yösähkön kilowattitunti maksaa kuluttajalle ehkä keskimäärin noin kymmenen senttiä.

Kilowattitunnin lämmittimellä aikaa kuluu siis tunti litraa kohden. Kahdeksan tunnin yön aikana ehtii tehdä bensapihin auton vajaan sadan kilometrin ajoa varten tarvittavan määrän alkoholia (8 litraa alkoholia vastaa 4,5 litraa bensiiniä).

Peruna

Kymmenestä kilosta perunaa saa 1,3 litraa alkoholia.

Raaka-aineena voidaan siis käyttää kaikkia kotitalouden orgaanisia jätteitä. Ulkopuolisena biomassan lähteenä tarkastellaan tässä perunaa. Perunan omakustannushinta on 11 senttiä kilolta.[2] Kaupasta huonolaatuista perunaa saa noin nelinkertaiseen hintaan. Oletetaan näissä laskelmissa hinnaksi 50 senttiä kilolta. Kotitarveviljelijä voi helposti tuottaa muutaman tonnin perunaa pieneĺläkin alueella.

Tuoreesta perunasta on tärkkelystä noin 18 prosenttia. Kilosta tärkkelystä saadaan teoriassa 0,568 kg eli 0,715 l alkoholia.[2] Tällöin kymmenessä kilossa perunaa on 1,8 kiloa tärkkelystä, josta saadaan ideaaliolosuhteissa 1,3 litraa alkoholia.Alkoholin litrahinnaksi kaupan perunoilla tulee neljä euroa litralta.

Litraan alkoholia tarvitaan siis 7,7 kiloa perunoita.

Omakustannushintaan nämä maksavat 85 senttiä. Kaupan hintaan 3,9 euroa. Kun tähän lisätään tislauksen energiakuluksi kymmenen senttiä litralta, hinnaksi saadaan tasan neljä euroa litralta. Päälle tulevat laitteistot, hiivat ja vaiva.Kaupan perunoiden tislaaminen kannattaa, jos bensiinin hinta nousee seitsemään euroon litraltaAjoneuvokäytössä alkoholissa on noin 5,9 kWh/litra eli noin 2/3 osaa bensiinin energiasta 9 kWh/litra.[7]

Alkoholin litrahinta neljä euroa litralta vastaa bensiinin hintaa 6,10 euroa litralta (kerroin 1,53).Omakustannushintaan esim. perunaa viljelevällä maatilalla perunan tislaus polttoaineeksi kannattaa teoriassa jo nyt, aina kun bensiini maksaa yli 1,45 euroa litralta.

Vielä muistisäännöksi:

  • Tonni perunaa vastaa puoltatoista tankillista bensiiniä (73 litraa).

Perunajauho

Vähemmän vannoutunut lähiruoan kannattaja voisi käyttää raaka-aineena myös teollista perunajauhoa. Perunajauhon kilohinta kaupassa on noin 2 euroa, mikä vastaa perunan kilohintaa 0,36 €/kg.

Rehuperunajauho ”ripulin ennaltaehkäisyyn ja hoitoon” maksaa selvästi alle euron kilo (0,78 €/kg, mikä vastaa perunan kilohintaa 0,14 €/kg).[4] Perunajauho on 98 prosenttisesti tärkkelystä, ja kilo perunajauhoa vastaa 5,6 kiloa perunaa (18% tärkkelyspitoisuus).

Kilosta perunajauhoja saadaan 0,7 l alkoholia. Alkoholilitran hinnaksi tulee rehuperunajauhosta tehtynä 1,21 euroa (sisältäen tislauksen sähkön). Bensiinin hintana tuo vastaa hintaa 1,86 euroa litralta. Se ei ole yhtä halpaa kuin omakustannushintaiset perunat, mutta paljon halvempaa ja siistimpää kuin ostoperunoiden käyttäminen.

Auton tankki saadaan täyteen käyttämällä ja tislaamalla 4 – 5  25-kiloista rehuperunajauhosäkkiä ideaalisissa olosuhteissa.

100 kiloa perunajauhoa tuottaa 70 litraa alkoholia, mutta se vastaa vain 42 litraa bensiiniä. Tämä tankillinen maksaa 78 euroa. Plus vaiva, laitteet ja hiivat. Tislauksen sähkön osuus on hinnasta 8%.

tärk. % hinta tärkk. hinta alk. hinta + 1 kWh tislaus bens. hinta
% eur/kg eur/kg eur/l eur/l eur/l
oma peruna 18% 0,11 0,61 0,85 0,95 1,43
rehuperunaj. 98% 0,78 0,80 1,11 1,21 1,86
kaupan perunaj. 98% 2,00 2,04 2,85 2,95 4,52
kaupan peruna 18% 0,50 2,78 3,89 3,99 6,10
puolalainen 18% 0,06 0,33 0,47 0,57 0,87
alkoholin markkinahinta ($2,5 / gallon) 0,54 0,83

Taulukkoon on myös lisätty alkoholin maailmanmarkkinahinta.[5] Perunasta ei tehdä millään niin halvalla alkoholia, ei edes verkosta löytyneellä puolalaisella perunan tukkuhinnalla 60 euroa tonnilta.[6]

Voimme palata asiaan, jos bensiinin hinta nousee nykyisestä. Tosin edellisessa on ymmärrettävä, että alkoholille ei ole laskettu veroa, joka bensiinillä on. Näiden suhteellinen hinta on siis puhtaasti valtion veropoliittinen päätös.

Eduksi on laskettava prosessin lämpö. Mikäli systeemistä saataisiin täysin hajuton ja räjähtämätön, sitä voitaisiin pitää sisällä ihmisten asuinnoissa. Tällöin kaikki kulutettu energia menee talon lämmitykseen eikä sitä laskettaisi ollenkaan hukkalämmöksi.

Käyminen myös tuottaa lämpöä eli käymisastia on perunalämmitin.

Talon kuumavesivaraajaa voitaisiin käyttää jäähdyttimenä (alkoholi tiivistyy jo 78,5 asteessa, jolloin 55-asteinen kuuma vesi jäähdyttää sitä riittävästi). Tislaukseen ei silloin kulu ollenkaan energiaa Suomen 9,5 kuukauden mittaisella lämmityskaudella.

Ai niin, tämähän on laitonta

Kotona tislaus luonnon säästämiseksi on ehdottomasti kiellettyä.[3]

Kuva: Flickr/Shandchem CC BY-ND