Yösähkölämmitys maksaa nyt vain puolet öljylämmityksestä, joka on noussut pörssisähkön hintaan 5,6 c/kWh

Yösähkön käyttäminen vedenlämmityksessä maksaa nyt täsmälleen puolet lämmitysöljyn käytöstä. Päiväsähkökin on yli 40% lämmitysöljyä edullisempaa (sähköennuste 17.7. 1,5 c/kWh).

Lämmitysöljyn keskiarvohinta on noussut 17.7.2012 hintaan 1,09 e/l. Halvimmillaan lämmitysöljyä sai HOK-Elanto-ABC:lta 5% bonuksilla hintaan 1,005 e/l 26.6. – 4.7.2012. Nousua on siis parissa viikossa kuutisen prosenttia.

Eri toimittajien hinnat 17.7.2012 olivat (pääkaupunkiseudulla halvin laatu, 1000 litraa):

  • HOK/ABC 1,124 e/l – bonus 5% = 1,068 e/l (*)
  • Teboil 1,083 e/l
  • ST1 1,088 e/l
  • Shell (Lämpöpuisto) 1,092 e/l
  • Neste 1,116 e/l
Toimittajien edullisuusjärjestys on säilynyt samana kuin edellisessä vertailussa noin kuukausi sitten.
Arvaus öljyn hinnan suunnasta on tällä hetkellä hankala. Brent-öljyn hinta on noussut reilusti taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta. Brent-öljy myös noteerataan dollareissa, joten euron arvon putoaminen dollaria vasten on lisännyt hinnan nousua. Tärkeimmät vaikuttavat tekijät ovat:
  • Yhdysvaltain pullistelu Iranin rannikolla voi koska tahansa johtaa sotaa vaikkapa vain vahingossa, jolloin öljyn hinta nousee reilusti.
  • Brent-öljy on samaa öljyä kuin amerikkalainen WTI-öljy. USA:ssa on otettu käyttöön uusi öljyputki, jonka avulla on mahdollista edullisemmin kuljettaa WTI-öljyä Eurooppaan. On todennäköistä, että Brent- ja WTI-öljyn välillä oleva yli 10% hintaero pienenee ja Brent-öljy halpenee.
  • USA:n talous ei ole ollenkaan niin hyvässä kunnossa euroon verrattuna, kuin nämä stetsonia heilutellen atomipommilla ratsastavat jenkit haluavat antaa ymmärtää. Dollarin ja euron välinen kurssi muistuttaa vekkulan rappusia, joilla maanosat vuorotellen laskettelevat alaspäin. Nyt on USA:n vuoro painaa rahaa, mitä odotetaan koska tahansa. Euro saattaa nousta 10% dollaria vasten lyhyessä ajassa.
Sivun alalaidassa olevat mittarit on päivitetty nykytasolle. Edellinen päivitys oli noin kuukausi sitten. Nykyisen halvan sähkön hinnan vuoksi myös kaukolämpö ja maakaasu ovat paljon sähkölämmitystä halvempia. Näin kesällä sähkölämmitys tarkoittaa siis lähinnä veden lämmitystä, mutta sekään ei ole aivan pieni kustannus.