Ennuste nousee rajusti, 6,4 c/kWh

Helmikuu 2012, perustuu hintatietoihin 9.2. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 7,6 c/kWh, viimeisin hinta 7,1 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 6,4 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 5,8 – 8,0 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 5,3 – 9,3 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 15%

Alkukuun optimismini on alkanut rapista ja hinta tuntuu jäävän korkealle. Edes tiistain lämmin päivä ei saanut hintoja kunnolla alas. Hintoja saattaa nostaa tilapäisesti pari seisoksissa olevaa hiilivoimalaa, mutta en laske kovin paljoa sen varaan.

Ennustehintaa on korjattu nyt reilusti ylöspäin, melkein sentillä. Mallista on mm. poistettu viime kuun hinta mahdollisena loppukuun hintana ja toivon sen nyt kuvaavan paremmin loppukuun tilannetta.

Jotta sähkön hinta jäisi alle perinteisen sähkölämmitysrajan 5,3 c/kWh, loppukuun keskihinnan olisi laskettava tasolle 4,2 c/kWh. Lasken tämän todennäköisyydeksi 15%. Tosin öljynkin hinta on juuri noussut pari prosenttia (referenssihintana HOK/ABC kesälaatu 1,142 €/l).

 Ennuste mustalla, 50% todennäköisyydellä vihreiden välissä, 90% todennäköisyydellä keltaisten välissä, tähän mennessä toteutunut päivähinta violetti. Ennusteenantopäivänä (kello 13.30 jälkeen) tiedetään seuraavan päivän sähkön hinta, ja siksi toteutunut hinta on yleensä yhtä päivää ennustetta pidemmällä.

Euroopan kilpailuviranomaiset ovat tehneet tarkastusiskun Nordpoolspot-pörssiin [1]. Yritystä epäillään kilpailun rajoituksesta erityisesti yhteistyössä vastaavan ranskalaisen pörssin kanssa. Tämä ei suoranaisesti liity kauppaa käyviin yhtiöihin, mutta varmasti nekin ovat mukavasti varpaillaan muutaman kuukauden.

Alan luopua toivosta, että sääennuste voisi kertoa mitään loppukuun sähkönhinnasta. Eilen kymmenen päivän sääennuste (*) oli todella kylmä, mutta tänään se on taas korjattu sellaiseksi, että parin kylmän päivän jälkeen tulee paljon leudompaa viikoksi – keskimäärin -5 asteen tienoilla. Eroa peräkkäisten päivien 10 päivän sääennusteiden keskilämmössä oli kymmenkunta astetta. Talvella suuret lämpötilan vaihtelut ovat tyypillistä, koska ei ole enää avovettä, joka varastoi lämpöä. Lämmitystarve kuitenkin tulee suoraan ulkolämpötilasta asteina, joten sähkönkulutuksessa kymmenen astetta on valtava ero.

Vesivarastoista oli tammikuun lopussa kulutettu vasta viidennes maksimimäärästä. Vesivoimalat ovat täysillä hinnasta riippumatta, koska niiden on kulutettava vesivarannoista ennen kevättulvia helmi-maaliskuussa noin kolme viidesosaa.

Hiilivoimala Meri-Pori 1 on rikki ainakin 6.-9.2. Se edustaa noin viittä prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta. Hanasaari B on myös öisin huollossa, mutta sen kapasiteetti ei ole merkittävä.

Keskiviikon sähkön hinta on Suomessa Pohjoismaiden kalleinta. Muut Pohjoismaat ovat hiukan Suomea kalliimpia. Huomattavaa on, että Virossa sähkön hinta on jopa kolmanneksen halvempaa.

Torstaina kalleinta on Skoone-Kööpenhamina-alueella, Suomi-Tukholma hieman halvempaa, Vesituotantoalueet melkein senttiä halvempia, ja Viro halvin.

(*) 10-päivän sääennuste yr.no Tampereelle, joka oletetaan Suomen asutuskeskipisteeksi (esim. astepäivissä keskisäänä käytetään Jyväskylää, mutta se ei ota asutuksen keskittymistä huomioon)

(1) Bloomberg: Nord Pool Raided as Part of European Power-Exchange Competition Probe