Sähkön hinta nousussa, ennuste 4,9 c/kWh

Sähkön hinta oli lauantaina sama kuin perjantainakin, mikä käytännössä tarkoitti sitä, että se nousi kymmenisen prosenttia. Tämä uusi hintataso on jatkunut myös tiistaihin asti. Mitään varsinaista syytä en hinnan nousulle ole löytänyt, mutta oletettavasti syy oli sateiden loppuminen ja vesivoimavarastot ovat alkaneet vuotuisen pienenemisensä. Vettä ei tarvitse juoksuttaa ellei sähköstä saa kunnon hintaa.
Ennuste nousee nyt takaisin perjantaina alentamaltani tasolta takaisin ylemmäksi. Perjantain ennuste oli 4,7 .. 4,8 c/kWh ja torstain 5,0 c/kWh. Nyt palaan torstain ja perjantain ennusteen puoleenväliin eli 4,9 c/kWh.
Useampi kymmenen päivän sääennuste (yr.no ja Foreca) on sitä mieltä, että pakkaset alkavat Suomessa viikon päästä maanantaina, 14.11. Käsin tehty ennusteeni on nyt, että nykyinen hinta 4,6 c/kWn jatkuu kolmanteentoista päivään ja sen jälkeen hinta on 5,4 c/kWh. Viikonloput ovat 10% halvempia. Näillä oletuksilla kuukauden keskihinta on 4,9 c/kWh.
Samaan 4,9 c/kWh päätyy seitsemällä tavalla tehdyn automaattiennusteen keskiarvo. 90% todennäköisyydellä hinta on välillä 4,2 .. 5,7 c/kWh. 50% todennäköisyydellä välillä 4,4 .. 5.2 c/kWh. Todennäköisyys, että hinta on alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja) on noin 75%.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *