Sähkön hinta kuukauden ennätykseen; sähkön kansainvälisestä kaupasta

Sähkön hinta nousi tänään lokakuun ennätykseen: 4,712 c/kWh. Alkukuukauden sähkö on ollut kuitenkin niin halpaa, että aiempi ennusteeni lokakuun hinnaksi alle 4 c/kWh menee rikki vain, jos koko loppukuun hinta on yli 40% korkeampi kuin alkukuussa eli luokkaa 5 c/kWh. Se ei ole mahdotonta, mutta yhä jokseenkin epätodennäköistä.

Helsingin sanomille on syötetty artikkeli (1), jossa toivotaan tervetulleeksi uusi kapasiteetti Suomen ja Ruotsin välille ja sanotaan sen halventavan sähkön hintaa. Tämähän ei tilastojen perusteella pidä paikkaansa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ei Ruotsin vuoden keskihinta ole ollut kertaakaan halvempi kuin Suomen vuoden keskihinta. Vuonna 2000 tällainen tilastoihme kyllä tapahtui, mutta silloin Ruotsi käytti vielä täydellä teholla ydinvoimaa, ja se oli Suomen tilastojen aloitusvuosi – ja sähkön hinta oli neljänneksen siitä mitä nyt pörssin aloitettua täydellä teholla toimintansa (1,5 c/kWh).

Lisäksi halvan sähkön ajan Ruotsista Suomeen oleva sähkölinja oli päivisin kolmannekselta kapasiteetiltaan ”huollossa”, mikä tuskin muuttuu linjojen määrän lisääntyessä.

Ruotsi jaetaan ensi vuoden alussa neljään sähkön hinta-alueeseen. Tällä saattaa olla merkitystä Suomen sähköhinnalle jatkossa, ja on tärkeää, että meillä on yhteys mahdollisimman moneen Ruotsin hinta-alueeseen. Tulevaisuudessa Suomikin saatetaan jakaa kahteen hinta-alueeseen (2). Lehdissä on arvioitu, että Pohjois-Suomen sähkö kallistuisi. Todellisuudessa arvelen käyvän päinvastoin. Tornion sähköyhteys Ruotsiin jäisi Pohjois-Suomen sähköalueelle, samoin kuin suuret tekovesialtaat. Pohjois-Suomi yllättäen myy sähköä norjalaisille (3).

(1) HS: Suomi ei hyödy halvasta sähköstä siirtoyhteyksien puutteen takia
(2) Fingrid: Hinta-alueselvitysraportti
(3) Tämä on kadonnut Nordpoolspotin tilastoista, mutta Lapista Norjaan on 100 MW sähköyhteys. Tämä näkyy Fingridin tilastosta. Vuonna 2010 keskiarvo oli 5 MW Norjaan päin.