Kuukausi alkoi halvalla sähköllä

Lokakuu alkoi halvalla pörssisähköllä. Lauantain 1.10. hinta on 1,669 c/kWh ja sunnuntain 1,818 c/kWh. Syyskuun keskihinta oli 3,886 c/kWh, mikä sekin on suhteellisen halpaa verrattuna alkuvuoteen.

Kuva  CC BY Bernt Rostad, Norja, 2011

Syynä sähkön halpuuteen on Norjassa ja Ruotsissa jatkuvat vesisateet, jotka ovat saaneet vesivarastot täyteen. Noissa maissa sähkö onkin todella halpaa: Norjassa lauantain 1.10.2011 hinta oli 0,5 – 0,9 c/kWh (*) ja Ruotsissa 0,9 c/kWh. Suomen ”halvat” hinnat ovat vielä moninkertaisia Norjan hintaan verrattuna.

Kuukauden jännitysmomentti tulee olemaan siinä, tuleeko koko kuukauden keskihinta olemaan lokakuussa yli 4,5 c/kWh. Tuo on suunnilleen raja, jolla sähkölämmitys on halvempaa kuin öljylämmitys. Ainoa, mikä oikeasti ratkaisee on kuukauden lopussa laskettava keskihinta, ja se pitäisi arvata etukäteen. Vuoden 2010 lokakuun keskihinta oli 5,1 c/kWh. Syyskuussa lämmittäminen sähköllä oli laskelmieni mukaan 9% halvempaa kuin öljyllä lämmittäminen ja yösähköllä jopa 18% halvempaa.

Vaikka sähkö olisi pörssissä ilmaista, sähkö maksaisi kuluttajalle verojen ja kiinteähintaisten siirtomaksujen takia noin 7 c/kWh. Jos pörssihinta olisi pysyvästi 1,7 c/kWh, verojen osuus loppuhinnasta (7,2 c/kWh) olisi yli 42%. Tyypillisestä sähkön kuluttajahinnasta (**) veroa on noin 33% eli kolmannes.

Poikkeuksellisesti lehdistökin on huomannut hinnan halpuuden (***).

Talouselämä: Sähköihme: Ensi yönä kilowattitunti Suomessa maksaa alle 0,4 senttiä

(*) Norja jakautuu kuuteen hinta-alueeseen.
(**) 2010: 5,7 c/kWh, loppuhinta 12,2 c/kWh
(***) Talouselämän otsikon 0,4 senttiä viittaa halvimpaan tuntihintaan, kun tässä muuten puhutaan vain päivähinnoista.